Vijf workshops in de DOKA

De donkere kamer is de basis van vijf workshops. Deze zijn afzonderlijk of in zijn geheel te volgen. Naast de standaard doka-technieken onderzoekt docent Carel Lanters samen met de cursisten de ontwikkeling van bijzondere fotografische fenomenen. Om een samenhang en een visie te ontwikkelen is het uitgangspunt één onderwerp. Zo ontstaan er verbindingen naar de andere workshops en technieken.

Workshop 1 De Camera Obscura en de Pinhole-fotografie. Centraal in deze workshop staat het direct belichten op fotopapier door een speldenprikgaatje. Je bouwt een pinhole-camera van een schoenendoos en plaatst in de DOKA daarin fotopapier. Buiten ga je dit belichten. Het papier wordt ontwikkeld zodat een negatief beeld ontstaat. Hiervan maak je weer een positief beeld d.m.v. een contactafdruk. Verder krijg je veel informatie over de camera obscura en de mogelijkheid van gebruik van negatief film.

Workshop 2 Werken op film: kleinbeeld en medium formaat. Ter beschikking staan pinhole-camera’s met filmformaat 6 x 6, 6 x 9, 6 x 12 en 6 x 17 cm. Je leert hiermee werken en ontwikkel je eigen film. Deze kan worden afgedrukt of gescand (en geprint). Wanneer je een oude AGFA clack kunt scoren (ca € 5, -) bouwen we deze om tot een echte pinhole camera.

Workshop 3 Stereofotografie. Direct na het ontstaan van de fotografie werd de stereofotografie uitgevonden (Talbot / Wheatstone). In deze workshop werk je met zowel stereocamera’s als mono-camera’s, om een drie dimensionale weergave te realiseren. Stereofotografie is een perfect middel om je ruimtelijk werk onder de aandacht te brengen. Naast inhoudelijke facetten wordt aandacht besteed aan de verschillende presentatievormen.

Workshop 4 Werken met een analoge camera met film (kleinbeeld en medium formaat). Het accent ligt op het ontwikkelen en afdrukken van het materiaal. Dit bundelen in een boekwerkje is een optie. Ook bestaat de mogelijkheid om op dia-materiaal te werken en deze te ontwikkelen.

Workshop 5 Digitaliseren. In deze laatste workshop verwerk je het analoge materiaal (negatieven) op een digitale manier. Op een speciale filmscanner ga je de film scannen (tot 6 x 20 cm), die kan je dan  bewerken en printen in het digitale atelier van Plaatsmaken.

Meer informatie over Carel Lanters: https://carellanters.nl/