Workshop Mezzotint

Workshop Mezzotint

Mezzotint; ook bekend onder de naam zwartekunst, werd omstreeks 1650 ontwikkeld door de in Nederland geboren Ludwig von Siegen. Het is een intaglio techniek, en is technisch gezien een vorm van droge naald etsen. Bij mezzotint werk je vanuit het donker naar het licht. 

Bij de mezzotint wordt eerst de hele koperplaat geruwd met een zogenoemd wiegijzer, een instrument met een waaiervormige, gekartelde kop die rijen putjes en braam op de koperplaat achterlaat. Als je een volledig voorbewerkte mezzotint plaat afdrukt krijg je een zwarte afdruk, vandaar de naam zwartekunst. Om een voorstelling aan te brengen worden delen van de geruwde plaat met een schraap of polijst staal bewerkt. Op die plekken pakt de inkt niet meer evenredig en ontstaan dus bij de afdruk de lichte partijen. Door meer of minder te polijsten is het mogelijk om verschillende grijstonen te maken. De techniek maakt vloeiende overgangen mogelijk tussen de verschillende grijstonen.

Na deze workshop heb je de volgende kennis:

  • De verschillende mogelijkheden van de techniek;
  • Een koper plaat bewerken met een wiegijzer;
  • Het overzetten van een schets op een mezzotintplaat of vrij werk maken op de koperplaat;
  • Het gebruik van verschillende gereedschappen om je werk mee te maken;
  • Het afdrukken van een mezzotint.


De cursus wordt gegeven door Sjoerd Tegelaers, een zeer bekwaam mezzotinter met al vele jaren ervaring. Hij heeft zich o.a een jaar lang verdiept in mezzotint, tijdens een postgraduate studie in printmaking aan de kunstacademie van Wroclaw (Polen). https://sjoerdtegelaers.com/