Wouter Venema / De Ontvelde Tijd

Wouter Venema / De Ontvelde Tijd

1 okt30 okt 2007

De Ontvelde Tijd | Een Doorsnede.

In de tentoonstelling De Ontvelde Tijd probeer ik een idee te vormen van de doorsnede van tijd. Dit doe ik door een film te presenteren als ruimtelijke vorm, een installatie bestaande uit een lichtgevende sterrenhemel (1), een fotowerk (2) en een projectie (3).

1. [Verleden] Zeventien jaar geleden, op 25 april 1990, zond de Hubble ruimtetelescoop zijn eerste (onscherpe) beeld naar de aarde. Sindsdien heeft de Hubble met 750 duizend foto's bijgedragen aan alle deelgebieden van de sterrenkunde: het begin van het heelal, de vorming van de elementen, het begin en het einde van sterren, zwarte gaten en planeten rond andere sterren. Op al die deelgebieden heeft Hubble betere beelden geleverd dan er ooit bestonden.

===

2. [Heden] Een oculair (of ooglens) is een lens of groep lenzen waarmee het door het objectief van een microscoop, telescoop of filmcamera gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog.
===

3. [Toekomst] Als je kiest voor een open einde betekent dat niet dat je de film onafgesloten moet laten. Een open einde wil zeggen dat de kijker zelf het einde kan interpreteren.
 

Naast dit installatieve werk presenteer ik een boek Engram en film Orakel. Het boek gaat op een persoonlijke manier in op de historie van de filmcamera. De film bestaat uit één korte scène. Een familie zit aan tafel, wachtend op een ongenode gast. In deze film zijn net als in de installatie de drie tijdsvormen in één beeld te zien, maar nu vanuit een cinematografisch standpunt benaderd.

De tentoonstelling is te zien in oktober 2007.