Polyfonie 1; Karen Sargsyan: Nine Muses

Polyfonie 1; Karen Sargsyan: Nine Muses

30 apr7 jun 2014

Plaatsmaken presenteert vanaf 30 april een solotentoonstelling van Karen Sargsyan (1973, Yerevan). Na zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam maakt zijn carrière een stormachtige ontwikkeling door. Hij exposeert regelmatig in musea en in het buitenland. 
De indrukwekkende papieren installaties van Karen Sargsyan roepen een groot scala aan reacties op. De kunstenaar weet van een tamelijk eenvoudig materiaal een dusdanige sprookjeswereld te creëren dat je werkelijk niet gelooft wat je ziet. Hij bouwt, modelleert uit ontelbare lagen papier, die hij meestal eerst zelf nog in de juiste kleur schildert, cilindrische figuren op die even raadselachtig als prachtig zijn. Je hebt het idee dat je er alleen maar adem in hoeft te blazen voordat ze daadwerkelijk zullen bewegen. Vaak zijn het groepen figuren, enorme tableaux-vivants met duizend mogelijke verhalen die je erop kunt projecteren. Een enkele keer voegt de kunstenaar muziek toe, en worden het grote muziekdozen met ronddraaiende, duizelingwekkende taferelen die verwijzen naar politieke toestanden, geheime liefdes, of nog iets heel anders. Sargsyan zelf hult zich glimlachend in stilzwijgen over de betekenis van zijn werk. Hij legt zich liever toe op het maken van nog meer figuren en verhalen.
Tijdens de tentoonstelling is voor het eerst in Nederland de film Nine Muses te zien. De kunstenaar maakte op klassieke muziek een choreografie, waarin zijn papieren figuren tot leven worden gewekt. De film is een even ontroerende als prachtige toevoeging aan de reeks papieren beelden die verder bij Plaatsmaken worden getoond.
De tentoonstelling Nine Muses is de eerste presentatie in de nieuwe tentoonstellingsreeks Polyfonie van Plaatsmaken. We gaan daarin op zoek naar werk waarin alle onderdelen even belangrijk zijn, een gecomponeerde meerstemmigheid. 

Tentoonstelling is te zien van 30 april t/m 7 juni 2014.
18 mei: Liesbeth Brandt Corstius in gesprek met Karen Sargsyan