Pieter van Evert / The Pergamon Meeting

22 apr20 mei 2006

Plaatsmaken presenteert een preview van Pieter van Everts The Pergamon Meeting. Een project dat de klassieke benadering van het medium film overstijgt. Van Evert gebruikt niet het cinematografisch beeld dat film eigen is maar verbeeldt het filmscript in een tweetal typografische muurschilderingen (die tot een serie van dertien behoren).

Deze muurschilderingen bestaan uit het script; een dialoog tussen twee personen, Jane, een Amerikaanse toeriste, en een blinde gids, de camerainstructies en zelfs de "stilten" in de dialoog.  Jane en de blinde gids ontmoeten elkaar voor het Berlijnse Pergamon. De scenes zijn gesitueerd rond de 140 meter lange fries van het Pergamon. De figuren erop, allegorieen van Griekse goden en Titanen laten zich als een virtuele filmsequentie "lezen".

===

Ze refereren aan het medium film. Door Jane's vragen aan de blinde gids komen we meer over zijn verleden en zijn blindheid te weten. Je vraagt je af hoe een blinde gids een rondleiding kan geven. Waar het oog naar buiten gericht is en observeert is dit bij de blinde een naar binnen gerichte blik.

Als presentatie van The Pergamon Meeting laat Van Evert twee muurschilderingen zien. Het filmscript en de camera-instructies zijn op de muur aangebracht in een esthetisch stramien. Van Evert beoogt bij de toeschouwer een denkbare film in diens hoofd te laten afspelen door het interpreteren van de tekst. Zo wordt er in het hoofd van de kijker een nieuw, denkbeeldig  filmscherm gecreeerd.

Tentoonstelling is te zien van 22 april t/m 20 mei 2006.