Luchtwortels / monografie deel VI

16 feb16 mrt 2007

Eigen bomen in een fraai bos

Met de monografie van Elli Slegten is de reeks die PlaatsMaken heeft gedrukt compleet. De serie bestaat uit zes prachtige cahiers in kleine oplage over evenzoveel kunstenaars, die per stuk of allemaal ineens kunnen worden aangeschaft. Bij iedere monografie hoort een tentoonstelling.

Elli Slegten is een tuinvrouw. Haar werk gaat over de natuur, over het grillig verloop ervan en over de schoonheid aan de andere kant. Ze houdt van bossen en van alle planten in haar eigen tuin, die de afmeting heeft van een klein park.

Ze weet alles over deze planten, welke goed zijn in een compote ern welke goed tegen hoofdpijn. Ze leeft zich eigenlijk in in de planten en aldus bereikt ze in haar werk  een wilde eigenheid die zeer overtuigt.

Het gaat er haar niet om dat alles keurig afgebeeld wordt - hoe ze een kers op een van haar prenten nabeeldt, bewijst dat - maar dat de ziel ervan gevangen wordt. Ze ondergaat de bossen in heel hun wezen, of ze nou mooi staan te wezen in de herfst of te lijden hadden onder een bosbrand.        

===

Een dikke laag paars gestolde as bedekt de bodem, een oranje gloed nog aan de horizon. Het bos moet even bijkomen en precies op dat moment wordt het gevangen door de kunstenaar. Ze zet de dingen naar haar hand. Een stel reuzentakkenmet snoeiwonden en nog een paar blaadjes eraan blijkt bij nadere beschouwing een gesnoeide heg te zijn. Een dadelpalm wordt wild en intuitief neergezet.

En de prenten, de zeefdrukken die ze maakte voor de monografie zijn echt wonderschoon. Ze lijken wel geschilderd. Mijn favorietis die  van de 'luchtwortel', blauwpaarsige grijpende wordtels in een achtergrond van felgroen. Het is een prachtig esthetisch beeld, op meerdere manieren te interpreteren.

Inge Pollet in De Gelderlander 

Tentoonstelling is te zien van 16 februari t/m 16 maart 2007.