Listen to the Hummingbird

Listen to the Hummingbird

27 feb3 apr 2020

Listen to the Hummingbird gaat over het plezier van het maken en de verwondering over het alledaagse. Hoe vaker je naar iets kijkt, hoe vreemder het wordt. Wanneer wordt een situatie absurd? We tonen werk dat deze vraag stelt, en in sommige gevallen ook direct beantwoordt.

Chantal van Lieshout werkte een periode in de zeefdrukkerij waar zij drukte op textiel. Daarnaast maakte ze een werk naar aanleiding van de fotografie van Marieke Los, waarin bloed een belangrijke rol speelt. Door gebruik van persoonlijke ervaringen wil zij de werkelijkheid ontleden in kleinere, behapbare stukken.

Dante van Elburg is derdejaarsstudent BEAR (Fine Art) aan ArtEZ. Zijn werk is in de vitrine van het Paleis van Justitie in Arnhem te zien. Bij Plaatsmaken toont hij een deurmat van dropveters en klemt hij fotokopies met een paal en een vlaggenmast tegen de muur.

Arash Fakhim is een meester in het samenstellen van werken uit materiaal dat ons dagelijks omringt, maar waar we geen oog voor hebben. Door bijvoorbeeld plastic zakken samen te persen ontstaan schilderachtige werken die zowel verwijzen naar het proces als laten zien dat je van alledaags restmateriaal iets nieuws en bijzonders kunt maken. Arash kreeg een bijdrage uit de Stroomversneller-regeling.

Florentijn Hofman maakt internationaal furore met zijn enorme sculpturen voor de openbare ruimte. Hij laat zich hierbij inspireren door dierfiguren. In zijn werk wordt hun aaibaarheid en de herkenning uitvergroot met verwarring als gevolg. Door de reusachtige afmetingen van de beelden zijn ze altijd onderwerp van gesprek. Dit sociale aspect is belangrijk voor de kunstenaar. Bij Plaatsmaken maakte hij twee nieuwe zeefdrukken. Later dit jaar zal Plaatsmaken een videoportret van hem maken in de serie Oogmerk.

Nieuwe reeks tentoonstellingen bij Plaatsmaken
Vanaf nu gaat Plaatsmaken de tentoonstellingen anders inrichten. Tot nu toe organiseerden we solotentoonstellingen met nieuw werk van de kunstenaars die op onze uitnodiging een werkperiode doorbrachten bij Plaatsmaken. Vanaf 27 februari gaan we groepstentoonstellingen inrichten.

We doen daarvoor een selectie uit alle kunstenaars met wie we in 2020 gaan werken. Dat wil zeggen in onze werkplaats en daarbuiten. Want Plaatsmaken initieert sinds vele jaren ook projecten buiten de deur, vaak in samenwerking met anderen. Zo programmeren we bijvoorbeeld de vitrine bij het Paleis van Justitie in Arnhem in samenwerking met BEAR ArtEZ. Of denk aan de videoportretten van Gelderse kunstenaars in ons project Oogmerk. Bovendien hebben we regelmatig spontane projecten in de werkplaatsen en bieden wij een podium aan kunstenaars die een bijdrage kregen uit de Stroomversneller-regeling, die via Beeldende Kunst Arnhem loopt. 

Kom daarom op donderdag 27 februari naar de opening van de eerste tentoonstelling met deze vernieuwde formule en kijk regelmatig op onze website naar wat Plaatsmaken in 2020 nog meer op de agenda heeft staan.

Met deze nieuwe opzet willen we beter laten zien wat Plaatsmaken over de hele breedte doet. Jong talent wordt gecombineerd met gearriveerde kunstenaars, studenten met beroemdheden. De samenstelling is intuïtief en de titels van de tentoonstellingen afkomstig van songteksten die op onnavolgbare wijze een relatie aan gaan met de show.

Kunstenaars