Lembah Agro, dromen - Boekpresentatie Anneke Savert

Lembah Agro, dromen - Boekpresentatie Anneke Savert

31 jan 2016

Lembah Agro, dromen is een ingebonden fotoboek met 20 portretten van voormalige vluchtelingen in het dorp Lembah Agro op het Molukse eiland Ambon, in Indonesië.
Het boek is uitgegeven in eigen beheer, in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 200 stuks. Tijdens de boekpresentatie is het te koop met 25% korting voor € 45,00. Daarnaast is er ook een kleine tentoonstelling te zien met portretten uit het boek en teksten uit de interviews. 

Eind 1998 reisde Anneke Savert naar de Molukken in het oosten van Indonesië. Een lang gekoesterde wens. Drie weken na thuiskomst, in januari 1999 breekt er een gruwelijke burgeroorlog uit. Tienduizenden mensen slaan op de vlucht, waaronder een aantal van haar vrienden. Overal in de regio ontstaan geïmproviseerde vluchtelingenkampen en veel mensen moeten uiteindelijk definitief een nieuwe woonplaats zoeken.

Onlangs is Anneke Savert, op uitnodiging van stichting Help Molukken In Nood, naar de Molukken terug gegaan en heeft ze Lembah Agro bezocht. Een dorp, gebouwd door de bewoners zelf, met financiële ondersteuning uit Nederland. Anneke heeft er enkele tientallen bewoners geïnterviewd over hun belevenissen, hen gevraagd naar hun dromen en hen geportretteerd in hun zelf gebouwde huis, meer dan 10 jaar na hun vlucht. Ze vertelden over hun aangrijpende ervaringen: de vlucht, het leven in het vluchtelingenkamp en de bouw van het dorp. De open houding, gastvrijheid en levenskracht die mensen toonden maakten grote indruk. "Door de combinatie van de foto's en de teksten in het boek, heb ik geprobeerd iets van hun dromen, veerkracht, doorzettingsvermogen en vooral hun trots vast te leggen."