Klaas Gubbels: Werk op papier of van papier

Klaas Gubbels: Werk op papier of van papier

19 jan9 mrt 2018

Klaas Gubbels tekent op alles wat zich aandient. Papiertjes, kranten, karton. Er zijn heel veel van die tekeningen in zijn atelier. Die heeft hij uitgezocht voor Plaatsmaken. Het is een verzameling koffiepotten, tafels, glazen en portretten. Je kunt goed zien hoe zo’n tekening ontstaat. Dat gaat niet makkelijk, zoveel is zeker. Hij ploetert niet.

Klaas Gubbels (83) werkt al dertig jaar in een atelier aan de rand van Arnhem. Het ligt fraai in het groen, met de Amsterdamseweg een eind voor de deur. Hij huurt het van Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen, die er een werkplaats heeft. Onlangs breidde hij zijn atelier uit met nog twee aangrenzende ruimtes, waardoor hij nu verschillende plekken heeft om te werken. Eén voor het ruimtelijk werk, eentje om werken aan de muur te hangen en ernaar te kijken. Maar gek genoeg slipt al die ruimte toch heel vlot vol met werk. In zijn werk zijn een aantal vormen die al decennialang terugkomen, iedereen kent zijn koffiepotten en tafels. Maar laat er geen misverstand over bestaan: die vormen worden steeds opnieuw uitgevonden, iedere dag. Het onderwerp wordt bevraagd, in een context geplaatst, en als die niet bevalt moeten de kannen in gesprek met iets anders, met een andere kleur misschien, met een kan die minder buigzaam is. 

In tegenstelling tot wat je misschien denkt bij het zien van de schetsen en kleine tekeningen duurt het heel lang voor zoiets tot stand komt. Het komt heel nauw met die lijnen en met de juiste bocht. Soms lukt het een dag niet. Of een tijdje. Laatst was er zo’n periode. Gelukkig kwam de inspiratie op vakantie in Frankrijk weer terug. Daar zag hij het schilderij ‘Les demoiselles d’Avignon’ van Picasso. In de bouwmarkt ter plaatse kocht hij kleine doekjes waar hij breekbare rode kannen op schilderde, in de kleuren van het schilderij. Daar kan hij dan weer een tijd mee vooruit.

Klaas tekent op alles wat zich aandient. Papiertjes, kranten, karton. Er zijn heel veel van die tekeningen in zijn atelier. Die heeft hij uitgezocht voor Plaatsmaken. Het is een verzameling koffiepotten, tafels, glazen en portretten. Je kunt goed zien hoe zo’n tekening ontstaat. Dat gaat niet makkelijk, zoveel is zeker. Hij ploetert niet.

Behalve bij Plaatsmaken exposeert Klaas ook bij Dudok. Hij maakte een teerdruk (wat zeer bijzonder is) in een kleine oplage van 40 stuks, die daar allemaal hangen.

Kunstenaars