Kinke Kooi, Mia Pearlman & Paula Arntzen / Soulscapes

31 okt24 dec 2010

In de laatste tentoonstelling van 2010 heeft Plaatsmaken een bijzondere primeur: een spectaculaire installatie van papier, gemaakt door de New Yorkse kunstenaar Mia Pearlman (1974). Deze jonge kunstenaar trekt met haar opvallende werk veel bekijks in de Verenigde Staten en in toenemende mate in Europa. Plaatsmaken is er dan ook erg blij mee als eerste in Nederland haar werk in huis te hebben.

Voor Pearlman is papier haar basismateriaal; van het platte vertrekpunt maakt ze wervelende, ruisende, ruimtelijke en zeer grote installaties die gebaseerd zijn op weersverschijnselen zoals wolkenpartijen en wervelstormen. Pearlman experimenteert veelvuldig vanuit het verlangen van een plat vlak een driedimensionale belevenis te maken.
Ook in het werk van de Arnhemse kunstenaar Kinke Kooi (1961) staan wervelende lijnen centraal. Haar tekeningen krijgen een vrouwelijke ruimtelijkheid, die in hun heftigheid soms beklemmend werken. Kooi behandelt bipsen en rookworsten op dezelfde manier als de denkbeeldige tekenkaders waarin ze haar gedachten onderbrengt: wulps en vol, en niet vies van een putjeshuid.

Paula Arntzen is een productontwerper met een zeer uitgesproken vormgeverstaal. Haar werk karakteriseert zich door een vernieuwende combinatie van luchtigheid, kleur en monumentale vormgeving met verfijningen. Ze laat zich inspireren door elegante, feestelijke vormen, bloemen, overdaad, constructies en ideeën die met zo weinig mogelijk middelen een zo groot mogelijk resultaat bereiken. Daarmee maakt ze een combinatie van opzichzelfstaande objecten en totaalconcepten op locatie. Op deze manier ontstaat er een decor aan vorm die bij de toeschouwer een positieve, vrolijke en feestelijke ervaring oproepen.

Tentoonstelling is te zien van 31 oktober t/m 24 december 2010