Kees Goudzwaard

Kees Goudzwaard

23 apr25 mei 2001

Het lijkt op een collage van millimeter papier en half doorschijnend afplaktape. In werkelijkheid is het een illusie die met zeefdrukinkt op het papier is gezet door de Arnhemse kunstenaar Kees Goudzwaard.

Het is net echt wat Kees Goudzwaard maakt: zeefdrukken van collages van stukken papier, plakband en bedrukte krantenpagina's, quasi nonchalant geschikt op een lege ondergrond. Een perfecte illusie in verf of inkt. Het net-echt-zijn is echter niet de ware betekenis van Goudzwaards werk. Juist het hyperrealisme schept afstand en abstractie, al was het maar omdat het eigenlijk zo zinloos is om een tweedimensionaal vlak illusionistisch weer te geven. Het gaat om de pue schoonheid van de compositie van lijnen en vlakken.

=== 

Het is geen makkelijke kunst die Kees Goudzwaard maakt, ondanks het schijnbaar zo eenvoudige onderwerp. Je moet als beschouwer hard werken. Op het moment dat je een werk van Goudzwaard als geschilderde weergave van de realiteit bekijkt, kun je niet meer van de abstracte compositie genieten. En als je de compositie bekijkt dan verdwijnt het realisme naar achtergrond.
(De Gelderlander, Martin Pietersen)

Tentoonstelling is te zien van 23 april t/m 25 mei 2001.