Anya Janssen / preview Shapeshifter

Anya Janssen / preview Shapeshifter

11 sep30 okt 2011

De Arnhemse kunstenaar Anya Janssen (1962) werd bekend door haar levensechte, vaak in soft-focus geschilderde portretten. In haar werk onderzoekt ze alle mogelijke grenzen; tussen fictie en werkelijkheid, tussen natuur en cultuur, en tussen deze en andere werelden. De figuren die zij vastlegt kunnen uiteindelijk worden gelezen als een verzameling zelfportretten, die steeds een ander facet van de identiteit van de kunstenaar bevragen.

In haar nieuwe serie Shapeshifter gaat Janssen op zoek naar de verloren herinneringen uit de kindertijd. Het meisje dat ze afbeeldt staat symbool voor een leeftijdsfase waarin van alles verandert.

De inspiratiebron is een twaalfjarige die met haar moeder en haar dieren in een rode caravan aan de rand van de stad woont. Letterlijk op de grens tussen de sprookjesachtigheid van de verbeelding en de jeugd, en de grote boze buitenwereld. Janssen vertaalde dit verhaal in een voor haarzelf toepasselijk onderzoek naar de geleidelijke teloorgang van de onschuld. Het zijn geen doorsnee tieners geworden: ze hebben grote hoektanden, zijn veel te mager, hebben teveel haar op hun lichaam of spelen met gevaarlijke beesten. Deze adolescenten representeren een levensfase waarin zowel geestelijk als fysiek de onrijpheid tot grote gevoelens en dito gevolgen kan leiden. Alles komt immers veel heftiger binnen. 

Voor het project zocht Anya Janssen samenwerking met andere kunstenaars, die het project zullen begeleiden met film, tekst, geur en muziek.
Vanaf december 2011 gaat het project Shapeshifter rondreizen en deze trip gaat van start in galerie Torch in Amsterdam. Plaatsmaken is er trots op als eerste alvast een preview van Shapeshifter te kunnen presenteren. Een tekening uit de serie wordt tevens als nieuwe toevoeging aan de langlopende serie het Panorama van Plaatsmaken gepresenteerd. De oplage is 10.

Te zien van 11 september t/m 30 oktober 2011.