Anan Striker: Drawing -> my weapon, Weapon -> my drawing

Anan Striker: Drawing -> my weapon, Weapon -> my drawing

19 jan25 feb 2017

Anan Striker tekent. Hij tekent met blauwe balpen en hij schrijft er teksten bij en in. Zo had hij ineens een heel boek bij elkaar getekend over de avonturen van de DJ’s Mono Bros, geïnspireerd door het echte leven en wishful thinking.

Dat boek, op van dat ouderwetse printerpapier met gaatjes aan de zijkant, is nu een echt boek geworden van zeefdruk. In hetzelfde blauw, op hetzelfde papier, maar dan in een oplage van 44. Er zijn ook 44 pagina’s en het kost 44 euro. Striker heeft namelijk iets persoonlijks met 44. En dat voert hij dan door in detail.

Iets anders, maar het gebeurde tegelijkertijd, is dat Plaatsmaken hem vroeg een tentoonstelling te maken in de galerie waar ‘voornamelijk werk op of van papier’ te zien is. Dus bedacht de kunstenaar nieuw werk van voornamelijk papier, in dit geval meestal karton. Tekenachtige sculpturen, ruimtelijke tekeningen, hoe je het wil noemen. Alles voor de papiertouch. In het lithowerkplaatsje van zijn vader maakte hij een paar nieuwe litho’s. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het belang van het tekenen, als je kunt tekenen kun je de hele wereld aan. 

Het werk van Anan Striker is een flow van verhalen, beeldrijm, humor en rapverwijzingen. Van een snackbar maakte hij vorig jaar een hele installatie, waarbij frietbakjes opeengestapeld werden tot een zelfstandige figuur met frietjes van een gele vloermop, parasollen de sfeer bepaalden en waar aluminium serveerschalen als ondergrond om te tekenen werden gebruikt. Striker maakte daarnaast frikandellen van karton en ontstoppers fungeerden plots als volwaardige onderdelen van een groter geheel. Door de luchtige en soms prettig groezelige manier van de wereld op de hak nemen ga je anders naar de wereld kijken. Van blokken oase kun je behalve kerststukjes maken ook een muur metselen. Als je maar lang genoeg op een servet dwingende letters schrijft, staat er op een gegeven moment “kijk smakelijk” in plaats van “eet smakelijk”.