Aline Eras & Willemijn Saaltink / Binnen het zwart

Aline Eras & Willemijn Saaltink / Binnen het zwart

11 mrt6 mei 2012

In de tentoonstelling Binnen het zwart brengt Plaatsmaken twee kunstenaars samen in wiens werk de kleur zwart een belangrijke plaats inneemt.  Door deze uiteenlopende verkenningen van de betekenis van de kleur en de daarmee onlosmakelijke thematiek van zwaarmoedigheid bijeen te brengen, wil Plaatsmaken laten zien dat er een rijk geschakeerde wereld bestaat binnen een ogenschijnlijk vaststaand idee.

 

In de tekeningen van Willemijn Saaltink (1981) geeft de kleur zwart juist leven en energie. De kunstenaar is steeds op zoek naar manieren om groeiprocessen in beeld te brengen. Ze gaat daarbij intuïtief te werk, en laat zich verrassen door vormen die op deze manier ontstaan. Ze benadrukt de sferen die zich al tekenend voordoen, en geeft met haar zoekende lijnen vorm aan opdoemende gedaanten en gedachten. Je herkent soms dieren en bloemen, een andere keer is het een wild woekerende wingerd die voorbij komt. Het resultaat is steevast een langzaam en doordacht gegroeid werk waarin het proces goed herkenbaar blijft.

 

Aline Eras (1980) is in veel opzichten een klassieke tekenaar. Ze werkt zeer nauwkeurig in fragiele lijnen naar realistische beelden toe. Tegelijkertijd lijkt het werk niet helemaal van hier te zijn, met zijn soms wereldvreemde en poëtische beeldtaal. Je kunt het werk dan ook opvatten als een reis langs de meer inhoudelijke kanten van het bestaan, waarbij de gebruikte beelden soms afkomstig lijken uit dromen. Ze doemen als het ware op vanuit het papier. Ook gaan zaken een eigen leven leiden: een konijn wordt een aardappel, en meisjes met vlechten laten die tot in de diepste krochten van het bewustzijn zakken. Op dit moment brengt Aline Eras een werkperiode door in de ateliers van Plaatsmaken. Ze werkt aan een nieuwe serie etsen, die deels al te zien zullen zijn tijdens de tentoonstelling.


Tentoonstelling is te zien van 11 maart t/m 6 mei 2012.