De Uitspraak

De Uitspraak

1 apr1 jul 2018

Voor het Paleis van Justitie in Arnhem staat een prachtige asymmetrische vitrine. Vroeger werden hier aankondigingen van zittingen op gepubliceerd. De vitrine is vrij toegankelijk voor iedereen. Het is een historisch object, dat zeer de moeite waard is om te behouden voor de stad. Justitie heeft de vitrine opgeknapt en vervolgens is Plaatsmaken benaderd een passend concept te bedenken om de vitrine een herbestemming te geven. De gedachte hier achter is dat het een mooie en onverwachte plek is om met beeldende kunst de aandacht op de vitrine te vestigen.

 

Er zijn kunstenaars benaderd die een bijzondere kijk hebben op passende thema’s als rechtspraak, straf of berouw. Het werk wordt vervolgens op groot formaat in de ateliers van Plaatsmaken geprint. Ook in 2017 zal Plaatsmaken hier opeenvolgende tentoonstellingen inrichten. 

Plaatsmaken heeft jong talent en beeldend kunstenaar Ferdinand Dunnewold (DBKV, 2014) uitgenodigd voor het Vitrineproject : De Uitspraak.
Ferdinand zoekt naar spanningsvelden tussen realiteit, fantasie, fictie en feiten. Zo ook in het speciaal geïllustreerde werk voor De Uitspraak. Hierin haalt hij het wetboek van strafrecht aan, hoe advocaten afhankelijk van hun partij deze regels verschillend zullen gebruiken en interpreteren, en hoe de rechter hier zo onpartijdig mogelijk over dient te beslissen. Hij raakt geïnspireerd door Breugels ‘JUSTITIA’. Deze elementen brengt hij samen in zijn kleurrijke fantasie, een nieuwe wereld.


 

Locatie