Open Call Plaatsmaken/Sonsbeek

Open Call Plaatsmaken/Sonsbeek

20 jan2 mrt 2021

We verheugen ons allemaal op de internationale beeldententoonstelling Sonsbeek. Voor deze editie is een curatorencollectief aangetrokken onder leiding van Bonaventure Ddikung. Zij willen niet alleen dit jaar een manifestatie organiseren, maar tot aan 2024 een programma uitvoeren. In het statement dat Sonsbeek verspreidt over het thema* komt naar voren dat er in de tentoonstelling gezocht wordt naar manieren om verhalen en geschiedenissen te vertellen rondom arbeid en geluid, fictief zowel als non-fictief. Verhalen uit Arnhem en omgeving zullen in de tentoonstelling worden gekoppeld aan soortgelijke verhalen wereldwijd. Op die manier wordt een globaal netwerk aan verhalen zichtbaar.

Wat is jouw verhaal over arbeid? Een uitgesproken mening? Heb je misschien een bijzondere samenwerking met iets of iemand? Een gezamenlijk radiostation met kunstenaars in je atelier? Wil je een verhaal voordragen of uitbeelden? Heb je een speciaal geluid dat je wil laten horen? Meld je aan!

Plaatsmaken wil op eigen initiatief graag ruimte bieden aan kunstenaars én schrijvers uit de regio Arnhem-Nijmegen om te reageren op dit thema. * van deze editie van Sonsbeek. Gedurende de tentoonstelling, van 10 april tot en met 21 juni zal Plaatsmaken de ontmoetingsplek zijn waar regionale kunstenaars het publiek uitnodigen te komen kijken en luisteren naar werk dat reageert op de thematiek van Sonsbeek. Opzet en programma worden samengesteld naar aanleiding van de inzendingen. We werken waar mogelijk samen met Sonsbeek in het publieksprogramma.

  • Open call: We zoeken regionale makers die deel willen nemen aan deze tentoonstelling. Stuur je documentatie en een korte toelichting op waarom juist dit werk te zien moet zijn tijdens Sonsbeek. Wat is jouw verhaal?  Er is geen budget om nieuw werk te maken. De selectie wordt gedaan door het jonge kunstenaarscollectief Wentelteefjes en Plaatsmaken.  Over de keuze kan niet worden gecorrespondeerd.
  • De deadline is 1 maart 2021.
  • Mail je voorstel naar info@plaatsmaken.nl

Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies

Het concept waarmee Bonaventure Ndikung en zijn team aan de slag zijn gegaan heeft als titel meegekregen Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies (Kracht maal Afstand - Over Arbeid en de Landschappen van het Geluid). Aan de hand van de thema’s arbeid en het 'sonische' (geluid, muziek, oral history) wil Ndikung feit en fictie over Arnhem en de regio in verband brengen met verhalen wereldwijd. Met een keur aan nationale en internationale kunstenaars, denkers én zeker ook publiek wordt betekenis gegeven aan lokale en mondiale verschuivingen op het terrein van politiek, economie en technologie. Door kritisch naar het verleden te kijken en te luisteren naar alternatieve geschiedenissen en aspecten van gender, identiteit, ras en diaspora, onderzoekt sonsbeek20→24 en de betrokken kunstenaars modellen voor de samenleving van de toekomst. (bron: website Sonsbeek)