De Uitspraak | Yubin Lee

De Uitspraak | Yubin Lee

25 mrt3 jun 2024

In de vitrine bij het Paleis van Justitie is de komende maanden het werk van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Yubin Lee te zien. Zij is derdejaars student BEAR aan ArtEZ en houdt zich voornamelijk bezig met een breed scala aan media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, video en performancekunst.

Veel van de werken van Yubin Lee maken intrigerend gebruik van verschillende materialen, die haar artistieke benadering binnen haar vakgebied weerspiegelen.
De zeer kenmerkende tekentechniek is geworteld in een staat van 'onbewustzijn' die aanvankelijk geïnspireerd is door meditatie, weeft op ingewikkelde wijze talloze kleine details samen die een gevoel van nostalgie oproepen, terwijl ze tegelijkertijd een onheilspellende sfeer overbrengen. Met haar werk initieert ze sociale kritiek en duikt ze diep in de 'fundamentele kern' van onszelf. 

Het uitdagen van dualisme, hiërarchie, raciale constructies, gender en antropocentrisme roept de vraag op: Wat blijft er over van het ‘zelf’ als deze constructies worden genegeerd? Yubin stelt dat het oplossen van het zelf leidt tot verlichting, ontwaken en openheid, wat de ware sleutels tot vrijheid zijn.

Al deze verhalen worden op unieke wijze uitgedrukt door verschillende materialen zoals hanji (Koreaans papier), inkt van octopus en rijstpapier, elk met een eigen en unieke textuur.

Dit werk van Yubin Lee is de 1e presentatie van 2024 in het project De Uitspraak namens Plaatsmaken i.s.m. BEAR / ArtEZ.

Projecten

Locatie