De Uitspraak | Sterre Jansen

De Uitspraak | Sterre Jansen

8 nov 202215 jan 2023

Sterre Jansen onderzoekt in haar beeldend werk de centrale vraag ‘wat betekent het om mens te zijn?’ Dit doet ze door haar lichaam en acties in te zetten als onderzoekend middel in performance video’s, hierbij speelt improvisatie een grote rol. In haar werk wordt humor, waarheid en pijn gecombineerd, maar die leiden vaak niet tot eenduidige antwoorden maar roepen juist meer vragen op.

In de vitrine van het paleis van justitie zijn filmstills te zien van een drietal performancevideo’s. De aanleiding van de werken is een spelletje wat Sterre vroeger met haar zussen speelde genaamd: ‘slap poppetje’ waarbij de één zich slap hielt en zich totaal overleverde aan de wil van de ander. In deze werken bevraagt Sterre de kijker: wie is de dader, wie is het slachtoffer? En wat is de afstand tussen de een en de ander? Wie is het die de ander beweegt en is zijn macht en controle wel zo eenduidig aan te wijzen? Hoeveel moeite kost het eigenlijk om een dirigent van iemand anders leven te zijn? En hoe verhouden wij ons tot het ‘levenloze’ of passiviteit?

Dit werk van Sterre Jansen is de 4e presentatie van 2022 in het project De Uitspraak namens Plaatsmaken i.s.m. BEAR / ArtEZ.  www.sterrejansen.com

Projecten

Locatie