De Uitspraak | Frida Berntsen

De Uitspraak | Frida Berntsen

2 aug15 okt 2022

Blueprint of matter, blueprint of mind beslaat een reeks fotogrammen gemaakt op oude tafelkleden. De zon, die laag aan de hemel stond, heeft een lange schaduw van het serviesgoed achter gelaten op het tafelkleed. De kopjes lijken erin verzonken, je hoort de mensen nog bijna napraten. Het is een opeenstapeling van momenten en herinneringen, vastgelegd in het tafelkleed. De ondergrond bestaat uit oude damasten kleden, op bepaalde stukken is het traditionele patroon nog zichtbaar. Hierin gaan de ouderwetse decoratieve patronen een gesprek aan met die van het hedendaagse.

Aan de andere zijde van de vitrine hangt een eco-print, met als titel De blauwe druifjes voor het huisdierenkerkhof. In dit werk legde Frida Berntsen stukken van de tuin aan haar ouderlijk huis vast. Een wijds landschap, waarin naarmate je langer kijkt de vormen steeds weer in en uit elkaar vallen.

In het werk van Frida Berntsen staan vaak alledaagse ontmoetingen en gebeurtenissen centraal, die ze verbijzondert. Aan de hand van analoge reproductie- en druktechnieken legt ze kortstondige momenten vast, in de hoop ze langer te behouden. Echter zijn deze ook continu veranderlijk en vergankelijk. Door bepaalde momenten en plekken vast te leggen, transformeren ze onvermijdelijk.

Wanneer mensen langs De Vitrine lopen, op weg naar de rechtbank of gewoonweg naar de markt, hoopt ze de toeschouwer een moment te verwonderen en uit hun routine te trekken. Frida Berntsen is in juli 2022 afgestudeerd aan BEAR ArtEZ Arnhem en exposeerde een aantal van deze werken eerder bij Plaatsmaken, samen met medestudenten van ArtEZ.

Projecten