Biënnale Gelderland 2019

Biënnale Gelderland 2019

1 jun 201831 dec 2019

In het najaar van 2019 vindt de Biënnale Gelderland plaats. Museum Arnhem en museum Het Valkhof kozen het tentoonstellingsconcept van Plaatsmaken uit de reeks voorstellen die zijn ingediend. Plaatsmaken verzorgt nu zowel de projectleiding als de artistieke leiding. 

Het plan is een wandeling vorm te geven langs kunstwerken in de openbare ruimte van de binnenstad Arnhem, waarin de bezoeker de natuur in de stad of de natuur in zichzelf kan ervaren. Tegelijkertijd vindt in museum het Valkhof te Nijmegen een parallel tentoonstelling plaats, die een verdieping biedt in het oeuvre van de kunstenaars die werk maken voor de wandeling. Curator Inge Pollet legt deze weken atelierbezoeken af om het concept verder in te vullen.

Het doel van de Biënnale Gelderland is het zichtbaar maken van de kunstproductie en kunstenaars van Gelderland. Dit wil de organisatie bereiken door in te zetten op een relevant thema, en door opdrachten te verstrekken voor het maken van nieuw werk speciaal voor de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling is er ruimte voor een randprogramma. Het thema voor de Biënnale Gelderland 2019 is de relatie tussen mens en natuur.

De deelnemers aan de biënnale zijn kunstenaars die betekenis hebben voor Gelderland. Zij zijn woonachtig in de provincie, hebben op een andere manier een Gelderse verbinding, of sluiten in hun werk thematisch aan op onderwerpen die in Gelderland spelen. Voor iedere editie wordt er gezocht naar een mix van ervaren kunstenaars en jonge talenten.