Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt

Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt

Esvelt (1998) kreeg de opdracht om op het water te reageren. De keramieken sculptuur van een plompe, beetje ‘grumpy’ waternymf, lijkt zojuist van onder water naar boven gekomen, haar hoofd bedekt met waterplanten. Onderzoek naar het vele water van de wijk, de waterplanten, mosselen, vissen, de rijkdom aan kleurschakeringen van het steeds veranderende wateroppervlak.  klassieke, classicistische fonteinen en waterkunstwerken Esvelt: “De figuur is een manifestatie van het mysterieuze, het verborgen en het wonderlijke dat schuilgaat onder de oppervlakte van niet alleen het water, maar ook de wijk als geheel”.

 

De waternympf van keramiek is 2 meter hoog en bevindt zich enkele meters vanaf de waterkant in het water van de kanovijver: een van de beeldbepalende gebieden van de wijk, opvallend lang en breed, gelegen aan de noordwest kant van Schuytgraaf, en biedt een lange zichtlijn biedt vanaf het centrum van Schuytgraaf tot het Veluwemassief. Het werk gaat zo een directe relatie aan met het Betuwse landschap, een belangrijke inspiratie voor Esvelt.

 

Het hoogglans glazuur van de keramieken figuur in tinten groen, blauw en bruin reflecteren de kleurschakeringen van het water. De bladeren op haar hoofd hangen zwaar over het lichaam heen en zijn op speelse wijze gestileerd. De planten kan men daadwerkelijk aantreffen op de bodem van de vijver. Onder de figuur bevindt zich een schelp, een zwanenmossel, een in Schuytgraaf voorkomende soort. Voor de plaatsing van het werk, dat op de bodem van de ondiepe vijver wordt gefundeerd en verankerd, wordt samengewerkt met de waterschappen. Keramiek kan door een speciaal recept, bakken op hoge temperaturen en toevoegen van bijvoorbeeld vlas, extra stevig gemaakt worden, waardoor het zeer geschikt is voor de openbare ruimte. Esvelt zal voor de totstandkoming samenwerken met het zeer ervaren keramiek atelier Struktuur 68, die een eigen methode ontwikkeld hebben. De sculptuur wordt in blokken gebakken, deze worden geglazuurd en uiteindelijk weer geassembleerd door middel van het voegen van de naden tussen de blokken met mortel. De aard van de blokken maakt de sculptuur enorm stevig en stabiel.


Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt
Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt
Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt
Kunstroute Schuytgraaf: Larissa Esvelt