Plaatsmaken facebook
026 351 56 97
info@plaatsmaken.nl
Ook bij Plaatsmaken zijn we van de wijs gebracht door de Corona-crisis. De nieuw ingezette tentoonstellingenreeks die wij 27 februari feestelijk openden kreeg goede reacties. Nu zijn we twee maanden verder. We hebben nagedacht over hoe we verder willen gaan. Plaatsmaken blijft open voor kunstenaars om te komen werken, plannen te bespreken en ondersteund te worden waar nodig bij de realisatie van ideeën. Uiteraard met inachtneming van de regels opgesteld door het rijk en kleine aanpassingen in onze eigen huisregels. We zijn open voor publiek van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. De nieuwe tentoonstelling is te zien vanaf donderdag 14 mei. Er mogen tijdens openingstijden drie mensen tegelijkertijd de galerie in, en in de werkplaatsen kan individueel gewerkt worden. Wijzelf zijn maar met een kleine club, en we werken om en om, zodat er de hele week minimale bezetting is. Hopelijk tot snel! 

Seventeen Seconds

wanneer: do 14 mei t/m 26 juni 2020

waar: Galerie Plaatsmaken, Klarendalseweg 82a, Arnhem
 
met werk van Joan van Barneveld, Carel Lanters en Tony Docekal

 

In de tentoonstelling Seventeen Seconds verglijdt de dag in nacht zodra je met je ogen knippert. In het werk van de drie deelnemende kunstenaars speelt het gegeven ‘tijd’ een belangrijke rol. 

Lees verder

Creationist | Four Sneakers for a flooded earth, Gijs Frieling

waar: Galerie Plaatsmaken of in de webshop
wanneer: zolang de voorraad strekt


Plaatsmaken presenteert vier nieuwe edities van Gijs Frieling. Deze zijn los te koop of alle vier in een map. Inge Pollet interviewde Gijs over zijn fascinatie voor sneakers en het ontstaan van deze serie.

Jezus op gympen
Het is een beeld dat Gijs Frieling altijd is bijgebleven: een zwerver met een uitgeteerd gezicht die vlak langs het water over de kade liep. Hij gebruikte het als aanleiding om een groot schilderij te maken van Jezus op gymschoenen. De zwerver als heilig lijdend figuur, de vorm van zijn gezicht verwijst direct naar het gelaat van Christus, even lang en met hetzelfde baardje. 

Lees verder

De Uitspraak | Hester Louter

waar: Vitrine Paleis van Jusitite, Walburgstraat 2-4
6811 CD Arnhem
wanneer: 24 APR—28 AUG 2020
 

Hester Louter (BEAR alumna 2019) ontwikkelde voor haar afstudeerpresentatie een serie van 162 diaramen (24x36 mm), waarin zij onderzocht hoe materialen zoals plastic, touw, lijm, hitte en leegte in combinatie met licht een anders onzichtbaar gebleven beeld teweeg kunnen brengen. Hester is geïnteresseerd in het moment waarop een materiaal plots iets anders wordt. Haar werk beweegt zich op het snijvlak tussen echt en fictie. In de vitrine zijn vier afbeeldingen te zien uit “The Blue Rope Project”. 

Lees verder

Nieuwe edities Rozemarijn Westerink | Cascade

waar: Galerie Plaatsmaken of in de webshop
wanneer: zolang de voorraad strekt

Voor haar werkperiode bij Plaatsmaken nam Rozemarijn Westerink de waterval bij kasteel Rosendael als startpunt. Die specifieke plek bezocht ze in haar leven een aantal keer; zowel denkbeeldig via verhalen als fysiek. Het vallende water intrigeerde haar zo, dat ze besloot op textiel te zeefdrukken om op die manier de beweging in het werk te krijgen. Het repeterende patroon van geabstraheerde schelpen wekt vervreemding op, maar ook een verlangen naar geborgenheid. Op papier drukte zij ook deze patronen en eindigde met een transparante laag. In onze webshop zijn de nieuwe edities die tijdens de werkperiode zijn gemaakt evenals een kunstenaarsboekje te bestellen. 
Lees verder

Oogmerk

waar: Vimeo Plaatsmaken
wanneer: 24/7

Onder de noemer Oogmerk is Plaatsmaken in 2012 gestart met het filmen van Gelderse kunstenaars in hun atelier. Dit is ontstaan uit de gedachte om de vaak bijzondere werkprocessen en gedachten die daarbij horen vast te leggen.

In september 2019 presenteerden wij 6 nieuwe portretten in deze serie van Ada Dispa, Gijs Frieling, Klaas Gubbels, Lieven Hendriks, Hans Jungerius en Barbara Polderman. Op ons Vimeo account zijn de 3 minuten en 10 minuten versies gratis te bekijken: 
3 minuten versies
10 minuten versies

Lees verder