Grind the Gap

Show menu Close menu

Mail bijlage 1
Mail bijlage 7
Jaap Kroneman - Rendering  missing links

Kroneman zet graag zijn gedachten op scherp, en met een gemengde praktijk als kunstenaar en vormgever zijn er genoeg gelegenheden dit te doen. Zo vraagt hij zich uitvoerig af wat hem zo stoort aan het abstract expressionisme, terwijl die kunststroming duidelijk een bijrolletje speelt in zijn oeuvre. Kroneman houdt niet van brede gebaren en woeste kwaststreken met veel materiaal. Hij vindt dat je daarmee geen gevoel kunt overdragen . Maar er zit een ongecontroleerdheid in zijn eigen handschrift, daar is niets aan te doen. Kroneman schopt dan toch tegen zichzelf en zijn neiging tot abstract expressionisme. Het resultaat is dat hij de wijze waarop een schijnbaar abstract beeld wordt overgedragen middels de computer formaliseert. Als typograaf verlustigt Kroneman zich aan de vele mogelijkheden die de verschillende lettergewichten met zich meedragen. Voor Grind the Gap combineerde hij deze twee uitgangspunten. Op het oog achteloze abstracte tekens worden door de computer in een compositie gebracht die zowel formeel als gek genoeg ook intuïtief overkomt. Om ze daarna te zeefdrukken en als serieuze kunstwerken op te spannen. De verwarring is hiermee volledig.
'Sinds mijn studie aan de Werkplaats Typografie ontwikkelt mijn werk zich nadrukkelijk vanuit de twee uitgangspunten. Na mijn studie aan de werkplaats is de typografie, de typografische blik, zich steeds sterker in mijn vrije werk gaan manifesteren. Maar mijn vrije werk is altijd handmatig gebleven. Handschriftelijkheid is het vertrekpunt voor mijn schilderijen en handschrift is de oorsprong van de typografie. Grind the Gap is voor mij de gelegenheid die kruisbestuiving uit te diepen. Niet alleen de blik maar ook de gereedschappen van schilderkunst en typografie met elkaar te verwisselen en te vermengen.'

Jaap Kroneman is een duizendpoot die soms uit een digitaal, dan weer uit een analoog vaatje tapt.  Pianospeler. Onnavolgbaar typograaf, kunstenaar, vormgever. Hij heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor ambacht, mag graag een potje zeefdrukken, maar ontwerpt met net zoveel plezier een website of een boek, waarbij er dan altijd iets anders dan anders is. Bijvoorbeeld een zeefdruk op folie, of een bewegend beeld waar dat eigenlijk niet kan. Het is altijd weer de vraag wat Kroneman van plan is, maar hij stelt zelden teleur. Hij is de rebel in het rijtje deelnemers voor Grind the Gap 2017.
 

Loading...