Grind the Gap

Show menu Close menu

Catalogtree 5
Door de hitte van de laser zijn de harskorrels die in zijn baan lagen vastgesmolten
Joris Maltha en Daniel Gross werden opgeleid als grafisch vormgevers aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, waar ze tegenwoordig studenten graphic en interaction design begeleiden. Als ontwerpduo werken ze onder de naam Catalogtree aan drukwerk, websites en interactieve apps in opdracht. In hun ‘vrije’ werk experimenteren ze driftig met grafiek op het snijvlak van digitaal en analoog. Kenmerkend is de volstrekt unieke manier waarop ze data omzetten in ‘infographics’, en het plezier waarmee ze zelf ontwikkelde software combineren met traditionele technieken als houtsnede en zeefdruk. Technieken en niet voor de hand liggende toepassingen daarvan vormen hun ultieme onderzoeksveld. Denk aan robotjes van tandenborstels met een lampje erop die ongestuurd rondrennen op een belichte zeef, waar ze vervolgens een zeefdruk van maken. Of de analyse van een hoofd op hoogtelijnen die ze laten uitfrezen op een plaat, om deze vervolgens af te drukken als een echte hoogdruk. Voor Catalogtree is techniek niet alleen een noodzakelijk instrument, maar ook een grote inspiratiebron.
Catalogtree 12
Onder de laser
Als begeleiders van het project Grind the Gap stelden zij zichzelf, de deelnemende kunstenaars en studenten de uitdaging ‘nu eens niet te doen wat je altijd doet, maar te denken hoe je dit kunt vertalen naar een nieuwe techniek. Dus niet denken; hoe kan ik wat ik altijd doe vertalen naar een nieuwe techniek? Maar kijken of en hoe een nieuwe techniek het artistieke proces kan infomeren.
Voor dit project heeft Catalogtree gebruikt gemaakt van een combinatie van digitale technieken en de aquatint. Eerst bestrooiden ze twee gewaterstraalde en gepolijste zinken platen met losse harskorrels. 
In het FabLab Arnhem is vervolgens met een lasersnijder een digitale vertaling van informatie over het maanoppervlak op de platen aangebracht. Door de hitte van de laser zijn de harskorrels die in zijn baan lagen namelijk vastgesmolten. 
Catalogtree 26
Het etsbad wordt gevuld
Catalogtree 27
De plaat wordt geëtst
In het zuurbad daarna zijn deze lijnen dus beschermd tegen de inwerking van het etszuur. Op de rest van de plaat kan het estzuur de plaat aantasten. Na het afdrukken van de platen op de etspers verschijnen de lijnen als wit op zwart.
Catalogtree 17
Na het afdrukken van de platen op de etspers verschijnen de lijnen als wit op zwart
GTG 2
GTG 3 1
GTG 4

Loading...