To Top Loading...

Plaatsmaken

wo 18 t/m 22 februari 2015

Boekpresentatie: Schobbejacques en de zeven geiten
Betrokken kunstenaars
Het boek Schobbejacques en de zeven geiten als  ook losse prenten uit het verhaal worden bij Plaatsmaken gepresenteerd van 18 t/m 22 februari 2015. U bent van harte welkom bij de afsluiting, tevens interview met de kunstenaar op zondag 22 februari van 15 tot 17 uur.
 
Merlijne Marell zegt over haar immense, want volledig handgemaakte, boekproject:
Schobbejacques en de 7 geiten is losjes gebaseerd op Grimms sprookje De wolf en de zeven geitjes. Aan de hand van de personages geef ik hun wereld –Knollenland– vorm en kleur. Woord en beeld ontstaan hierbij zoveel mogelijk hand in hand. Zo kan ik een actieve wederzijdse reactie tot stand brengen, tekst en illustraties elkaar laten aanvullen, verrijken, versterken of juist in twijfel trekken, en ontstaat er een onlosmakelijk geheel. Het gekende verhaal beschouw ik als leidraad bij het bouwen van een nieuw sprookje, waarin de frictie tussen goede en kwade elementen nader wordt gedefinieerd. Is de wolf louter slecht? En zijn de geiten per definitie onschuldig?
 
Naast het bewerken van een sprookje gaat mijn masterproject ook over het maken van een boek. In de historische drukkerij van het MIAT (Gent) wordt mijn sprookje werkelijkheid: vette inkt wordt met loden letters in het papier gedreven. Aan de persen van Productiehuis Plaatsmaken (Arnhem) kleur ik het verhaal verder in met zeefdruk en houtsneden. Schobbejacques en de 7 geiten verschijnt in een gelimiteerde oplage van 36 boeken, volledig handmatig gedrukt en gebonden.

Galerie archief