Zeefdruk introductieworkshop

Zeefdruk
Zeefdruk is een veelzijdige techniek waarmee grafisch werk eenvoudig kan worden geproduceerd. Met betrekking tot formaat, oplage, kleurkracht en het materiaal waarop kan worden gedrukt, biedt het grote voordelen ten opzichte van andere technieken. Overdruk, uitsparing en het combineren van dekkende of juist transparante inkten zijn effectieve instrumenten om het ontwerp een heel eigen karakter te geven. Door creatief te werken met kleurscheidingen en de papierkeuze in het ontwerpproces te integreren, kun je als maker een stap verder komen dan de standaardoplossingen die de industrie en de reguliere ontwerpsoftware te bieden hebben.

Inhoud cursus
In deze cursus maak je kennis met de zeefdrukwerkplaats en alle gereedschappen en materialen die daarbij horen. Je leert hoe je zelfstandig een ontwerp voorbereidt voor belichting, hoe je de tafel, de zeef en de inkt klaar maakt voor het drukken. Je werkstation efficiënt organiseren, en - net zo belangrijk - na iedere drukgang alles weer schoonmaken voor de volgende ronde komt ook aan de orde. En je krijgt alle gelegenheid om het drukken zelf te oefenen. Daarnaast maak je kennis met de basics van kleurenmenging die je ook gaat toepassen op je eigen ontwerp. Door tijdens het proces de handschriften van de individuele deelnemers op speelse manier met elkaar te combineren, ontstaan onverwachte resultaten zodat je naar huis gaat met een schat aan ideeën voor eigen projecten.

Over de docent
De workshop wordt gegeven door Harmen Liemburg. Na de Rietveld academie werkt Harmen (1966) als vormgever en zeefdrukker, vooral aan de autonome kant van het vakgebied. Voor elk project dompelt hij zich onder in de visuele aspecten van een bepaald onderwerp, waaronder ook clichés of schijnbare trivia. De visuele bouwstenen die hij daarmee verzamelt, worden vaak opnieuw getekend en aangepast voor de zeefdruktechniek. https://www.harmenliemburg.nl