Workshop Pinhole

Workshop Pinhole

De pinhole-techniek is even oud als prachtig en mysterieus. Met een eenvoudige werkwijze kun je beeldschone foto’s maken waarin de factoren tijd en intuïtie een belangrijke rol spelen. Belichtingstijden variëren van 10 sec. tot wel 30 minuten. Dit komt omdat je fotografeert door een klein gaatje in plaats van een lens. Wat kun je in die tijd vastleggen en wordt zichtbaar wat normaal onzichtbaar blijft?
In deze workshop ga je werken met een zelf gemaakte pinhole-camera en afdrukken in de doka. Cursisten gaan buiten fotograferen op basis van een gemeenschappelijk concept en leren zo de fijne kneepjes van de pinhole-fotografie, waarbij er aandacht is voor inhoudelijke aspecten. Er wordt gewerkt op 120 zwart-wit film (6x6 cm, 6x7 cm) en je leert de film te ontwikkelen en af te drukken. Door inzicht in de basis van de fotografie, de camera obscura, leer je ook anders werken met je digitale camera. In een tweede stap leer je hoe je de film kunt scannen en bewerken zodat de afbeelding kunt printen.

  • Ochtend: zelf een pinhole-camera maken op basis van een oude 6x6 cm camera (zijn voorhanden). Na instructies en de mogelijkheden met het werken van lange belichtingstijden, ga je een film belichten. Hierna ontwikkel je de film.
  • Middag: na een paar afdrukken op fotopapier in de doka, ga je digitaal: de film scannen, bewerken en printen. Dus van super analoog naar digitaal.

De workshop wordt gegeven door Carel Lanters. Hij volgde zijn opleiding aan de Academie voor Kunsten in Enschede (AKI, 1976-1981). www.carellanters.nl