Wandering Songs

Wandering Songs

May 20Jul 16 2021

Het idee voor een Open Call voor Arnhemse kunstenaars om te reageren op de thematiek van Sonsbeek (Force Times Distance) ontstond na een atelierbezoek aan Hans Walraven. Hij vroeg zich af waar en hoe lokale kunstenaars deze keer de kans kregen inhoudelijk te reageren op de internationale manifestatie. Gezien de netwerkfunctie van Plaatsmaken wilden wij dit verlangen graag faciliteren.

We tonen met veel plezier een selectie uit de aanmeldingen. Naast Hans Walraven tonen Eef Veldkamp, Barbara Polderman, Albert van der Weide, Carel Lanters, Tamara Kho, Wenda Kieskamp (afb), Marcel Reijerman en Sophia Janatti hun werk. 

Er is gekozen voor inzendingen die ieder op een manier ‘macht’ onderzoeken. Hoe ziet dat eruit, zijn het anonieme epauletten van een soldatenkostuum die je je herinnert? Een losgebroken paard, met wapperende manen als symbool voor herwonnen vrijheid? Maar macht is niet alleen masculien, het is ook een virus dat ons in de greep houdt, de terreur van de overconsumptie en de wens de natuur volledig te willen beheersen.

Daarnaast is er in de tentoonstelling een uitgebreide reflectie op ‘arbeid’. In een veelvoud aan tekeningen wordt noeste arbeid getoond, die je met je handen verricht en bijna niet meer in het echt ziet. Er wordt getimmerd, gezwoegd, gebouwd. En is dat allemaal wel stevig? Ambacht is ook macht, als je het wel beschouwt. De stemmen en de overwegingen van de kunstenaars ten aanzien van macht en arbeid klinken doorheen de werken. Soms zachtjes, soms hard, soms letterlijk. Je kunt een wandeling volgen met een audiotour, en ergens anders klinkt muziek. Plaatsmaken is een huiskamer, waar iedereen welkom is zijn verhaal te vertellen.

NB: Er mogen 4 mensen tegelijk in de tentoonstellingsruimte.

Expositions

Location

Artists