The Weight of Spring | Mirka Farabegoli, Jose Witteveen en Yvon Ariese

The Weight of Spring | Mirka Farabegoli, Jose Witteveen en Yvon Ariese

Mar 1Apr 30 2021

Mirka Farabegoli (afb.) en Jose Witteveen werken samen sinds 2018, toen Jose Mirka uitnodigde om haar te vergezellen naar een artist in recidence bij Amaneï op Salina; een van de eolische eilanden in zuid Italië. De twee kunstenaars zijn steeds verdergegaan met samenwerken, ook tijdens COVID toen er minder mogelijk was. Onder andere bij Plaatsmaken hebben ze nieuw werk gemaakt, niet alleen voor het project op Salina, maar ook naar aanleiding van het boek Orlando van Virginia Woolf.

In dit boek representeert de hoofdfiguur een androgyne ziel, een ‘vloeiende’ figuur die zich fluïde beweegt tussen emoties, verschillende landschappen, mannelijk en vrouwelijk en opeenvolgende eeuwen. Het boek geeft daar een prachtig sferisch beeld van. Weersomstandigheden worden gekoppeld aan de tijdgeest, idee en beeld vloeien in elkaar over, het leven als een lucide droom. José en Mirka hebben een aantal hedendaagse Orlando’s tot leven gewekt in hun nieuwe toyobo-etsen en zeefdrukken. Het thema is uitermate actueel. Want wat past er beter in deze vreemde tijd dan jezelf gewoon maar mee laten voeren op de getijden van de gebeurtenissen, onderweg je eigen voorwaarden scheppend?

Yvon Ariese graaft, scant, denkt veel na over wat zij wil laten zien. Ze ziet met haar telescopisch oog bij voorbaat de kleinste fragmenten in iets heel alledaags. Ze gebruikt een scanner als het verlengstuk van haar wil om alles te kunnen doorgronden. En waar zij scant komen de meest geweldige dingen naar de voorgrond. Een huisstofje wordt een blanke hemel, een zandkorrel een meteoriet in drie kleuren. En alles glimt!

Yvon bracht een uitgebreide werkperiode door in de ateliers van Plaatsmaken. Ze deed onderzoek in de doka, ontdekte verschillende manieren om fotografie in te zetten voor haar werk. Ze zat dagen achter de computer, steeds op zoek naar de juiste uitvergroting van wat zich op haar scanner had afgespeeld. Het resultaat is een serie grote prints waarbij je als kijker danig van je stuk wordt gebracht door de schoonheid van het onzichtbare dat door de kunstenaar omhoog is getrokken.