The Right to See

The Right to See

Oct 29Nov 12 2021

Plaatsmaken nodigde Rob Voerman uit om samen met zijn collega-kunstenaar en vriend uit Gaza, Mahmoud Alhaj (afb) een tentoonstelling in te richten. Beiden zijn in hun werk bezig met mensenrechten, politieke situaties en sociaal isolement. Architectuur speelt hierin een belangrijke rol.

Alhaj studeert momenteel een paar maanden aan de academie in Den Haag. Het is voor hem de eerste keer dat hij weg is uit Gaza. In zijn werk komt de blokkade door Israël sterk terug. Met behulp van Google Maps onderzoekt hij letterlijk de grenzen van het dagelijks leven in Gaza. Er zijn verschillende prints te zien en ook een intense video waarin hij zijn leefomgeving in beeld brengt. 

In het werk van Rob Voerman is het onderzoek naar ‘power-structures’ belangrijk. Hij maakt schaalmodellen van gebouwen, verwerkt foto’s daarvan op lightboxes. Hij stelt voortdurend de vraag wat de alternatieven zijn voor de bestaande machtsstructuren en doet voorstellen daartoe in zijn werk. Er hangt steevast een duistere en apocalyptische atmosfeer om de beelden. In de tentoonstelling zijn o.a. werken te zien, waarin Voerman het VN-Hoofdkantoor heeft nagebouwd en getransformeerd tot een drastisch andere constellatie.