Seventeen Seconds

Seventeen Seconds

May 14Jun 26 2020

met werk van Joan van Barneveld, Carel Lanters en Tony Docekal

In de tentoonstelling Seventeen Seconds verglijdt de dag in nacht zodra je met je ogen knippert. In het werk van de drie deelnemende kunstenaars speelt het gegeven ‘tijd’ een belangrijke rol. 

Je ziet in het werk van Joan van Barneveld letterlijk de kleur verschieten naarmate de dag vordert. In de foto’s van Carel Lanters lijkt het of je precies op tijd bent nog iets te zien van een schim die niet bedoeld was om vastgelegd te worden. De fotografie van Tony Docekal is tijdloos. Hier zijn geen plekken te benoemen, noch tijdstippen. Het spel  tussen verzadiging en transparantie wordt door alle drie de kunstenaars anders gespeeld. 

Joan van Barneveld bracht een uitvoerige werkperiode door in de zeefdrukwerkplaats. Hij experimenteerde met onderschilderingen bij de zeefdrukken die hij maakte. In de serie verglijdt de dag geruisloos naar de nacht, het duister verkleurt mee van warme naar koelere tinten, positief wordt negatief en in het midden is er een volmaakte stilte.

Carel Lanters werkt met pinhole fotografie, waarin een lange sluitertijd wordt gebruikt. In zijn zwart wit foto’s kun je dingen zien die er eigenlijk niet zijn, zoals een bos-elf die bij een boom opdoemt, een muur die gaandeweg uit een ruimte verdwijnt.

Tony Docekal fotografeert sferen. Zij legt gebeurtenissen vast die onduidelijk zijn, maar dringend oproepen tot interpretatie. Een bosbrand in de verte, een felrood licht doorheen de nacht. Een raam dat kapot is ergens ver weg, een ruitenwisser die al het stof naar één kant vaagt.

Carel en Tony ontvingen beiden de Stroomversneller subsidie van de gemeente Arnhem.

 

Nieuwe reeks tentoonstellingen bij Plaatsmaken.
Seventeen Seconds is de tweede tentoonstelling in een nieuwe reeks. We doen daarvoor een selectie uit alle kunstenaars met wie we in 2020 werken. Dat wil zeggen in onze werkplaats en daarbuiten. Want Plaatsmaken initieert sinds vele jaren ook projecten buiten de deur, vaak in samenwerking met anderen. Zo programmeren we bijvoorbeeld de vitrine bij het Paleis van Justitie in Arnhem in samenwerking met BEAR ArtEZ. Of denk aan de videoportretten van Gelderse kunstenaars in ons project Oogmerk. Bovendien hebben we regelmatig spontane projecten in de werkplaatsen en bieden wij een podium aan kunstenaars die een bijdrage kregen uit de Stroomversneller-regeling, die via Beeldende Kunst Arnhem loopt. 

Met deze nieuwe opzet willen we beter laten zien wat Plaatsmaken over de hele breedte doet. Jong talent wordt gecombineerd met gearriveerde kunstenaars, studenten met beroemdheden. De samenstelling is intuïtief en de titels van de tentoonstellingen afkomstig van songteksten die op onnavolgbare wijze een relatie aan gaan met de show.