Een zacht geruis

Apr 20Oct 31 2018

Productiehuis Plaatsmaken initieert in bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen en Museum Arnhem het kunstproject een zacht geruis.

Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan, in bezit van GLK, zijn opengesteld voor publiek. Elk van deze kastelen wordt gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Dit geeft de bezoeker een eigenzinnige kijk op de eeuwen oude geschiedenis van de huizen.
 
Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.
 
Zo raakte Aline Eras gefascineerd door de enorme schelpen- en koralenverzameling die op de zolder van Kasteel Rosendael wordt bewaard. Deze worden bij restauratie van de schelpengalerij in het park gebruikt. In haar werk vinden zij direct een plaats tussen de vele verzamelingen die de kunstenaar inspireren. Heidi Linck werd getroffen door de littekens in de muren van kasteel Cannenburch, die zijn ontstaan door het herstellen met  nieuwe bakstenen van gaten in de muren als gevolg van veranderend gebruik en smaak. Zij ziet hierin de tijd en de gebeurtenissen die tot het kasteel leiden zoals het nu is, en zoekt in haar werk een manier deze littekens en daarmee de geschiedenis een stem te geven.
 
Met dit project wil Plaatsmaken de verbinding leggen tussen oud en nieuw, een nieuw publiek bereiken, en vooral op een bijzondere wijze hedendaagse beeldende kunst met erfgoed en tradities verbinden en onder de aandacht brengen. Het project wordt tegelijkertijd op zeven kastelen gepresenteerd en vergezeld door een publicatie en een educatief randprogramma, dat door Museum Arnhem wordt verzorgd.
 
Kunstenaars: Robbie Cornelissen (Kasteel Hernen), Heidi Linck (Kasteel Cannenburch), Rosemin Hendriks (Huis Verwolde), Aline Eras (Kasteel Rosendael), Erik Odijk (Kasteel Doorwerth), Jan Broekstra (Huis Zypendaal) en Hans Wijninga (Kasteel Ammersoyen).
 
De tentoonstellingen in de zeven kastelen zijn opengesteld van 20 april 2018 tot en met 31 oktober 2018.

 

Meer over dit project en de kunstenaars is te vinden op www.eenzachtgeruis.nl


Robbie Cornelissen

Hans Wijninga

Rosemin Hendriks

Jan Broekstra

Heidi Linck

Erik Odijk

Aline Eras


Partners

Artists

Location

 • Kasteel Doorwerth

  Fonteinallee 2 B
  6865 ND Doorwerth
 • Kasteel Rosendael

  Rosendael 1
  6891 DA Rozendaal
 • Kasteel Ammersoyen

  Kasteellaan 1
  5324 JR Ammerzoden
 • Huis Verwolde

  Jonker Emilelaan 4
  7245TL Laren
 • Kasteel Cannenburch

  Maarten van Rossumplein 4
  8171 EB Vaassen
 • Kasteel Hernen

  Dorpstraat 40
  Beste allen, u heeft zich opgegeven voor de opening van Erik Odijk op kasteel Doorwerth. Onderdeel van de opening is een wandeling onder leiding van Hans Jungerius. Tot onze spijt is Hans geveld door een longontsteking en om die reden gaat de wandeling al Hernen
 • Huis Zypendaal

  Zijpendaalseweg 44
  6814 CL Arnhem

Een zacht geruis
Een zacht geruis
Een zacht geruis
Een zacht geruis
Een zacht geruis