Uitnacht 2018 | Daglicht

Uitnacht 2018 | Daglicht

Jan 26 2018

Natuurlijke fenomenen die overdag plaatsvinden zijn het uitgangspunt voor een reeks bijzondere kunstwerken op de route van de Arnhemse Uitnacht. Op het moment dat de zon aan de horizon is verdwenen, maakt Beeldende Kunst Arnhem een ode aan ‘Daglicht’. Hiervoor breken ze het licht en laten ze de universele schoonheid van de zonsondergang zien. Concept en keuze kunstenaars Jeroen Glas en Thijs Linssen namens Beeldende Kunst Arnhem.

Titel: Breaking Light over Bartokpark
Kunstenaar: Berndnaut Smilde/ www.berndnaut.nl

De verschijning van een regenboog kan gezien worden als belofte of teken van perfectie. Maar wat als de regenboog een gebouw raakt of ondersteboven verschijnt? Berndnaut zal met een grote prisma het licht breken om een regenboog op de hoogbouw van Arnhem te forceren als een tijdelijke hack in het landschap.

Titel: MAPP
Kunstenaar: AlexP/ www.alexp.nl

MAPP is een afkorting van Mapping At Private Properties. Een mobiel point-and-shoot video mapping systeem dat door projectie vanuit een ouderwetse kinderwagen gebouwen en ruimtes er voortdurend anders uit laat zien en in beweging zet. En sta je zelf even stil in de projectie, dan zal je zien dat hij ook jou kan laten veranderen. 

Titel: Sunset / Sunrise
Kunstenaar: Gijs Verhoofstad/ www.gijsverhoofstad.nl

Gijs Verhoofstad verzamelde een heleboel zonsop- en ondergangen van internet en monteerde die aan elkaar tot een steeds snellere passage van plek en tijd. De kunstenaar is met zijn werk uit op het aanspreken van het onderbewuste van de toeschouwer.

Titel: Spectra
Kunstenaar: Matthijs Munnik/ www.matthijsmunnik.nl

Spectra is een ruimtelijke compositie in kleur en stroboscopische patronen. Grote oplichtende schermen werken als door algoritmes aangestuurde stroboscopen. Uit de interactie van het stroboscopische licht met onze ogen ontstaan complexe hallucinatoire beelden, die alleen bestaan binnen het brein van de toeschouwers.

Kunstenaar: Tina Tonagel en Pierre Estouragie
Premiere show van de nieuwe samenwerking van de mediakunstenares Tina Tonagel (Keulen) en muzikant Pierre Estourgie. Samen ontwikkelen ze een reeks zelf gemaakte mechanische instrumenten, analoge projecties en automatisch aangestuurde apparaten. Het resultaat van de combinatie met synthesizers zijn fantasierijke soundscapes, subtiele ritmes en een verbazingwekkend ruimtevullend avontuur.

Titel: performance Stirred Mandala 
Kunstenaar: Mariska de Groot/ www.mariskadegroot.com

Stirred Mandala is een licht en geluid performance die voortkomt uit Mariska's voortdurende onderzoek naar optisch geluid, storende patronen en spiraalbewegingen in lichaam en machine.