Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag

Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag

Nov 30 2018Mar 17 2019

Van 1 december tot en met 17 maart 2019 is er een grote overzichttentoonstelling van het werk van Ad Gerritsen in het Gemeente Museum Den Haag

Op verzoek van de familie Gerritsen heeft Plaatsmaken een voorstel gemaakt voor de afwikkeling van de nalatenschap van Ad. Een aantal verzamelaars van het eerste uur heeft een schenking van werken gekregen.
 
Oeuvre
Ad Gerritsen (Arnhem, 1940 – Arnhem, 2015) heeft een onvoorstelbare hoeveelheid kunstwerken gemaakt. Schilderijen in alle formaten, tekeningen, grafiek, keramiek en beeldhouwwerken. Gerritsen was een geliefd kunstenaar vanwege zijn eigenwijze beeldtaal, die zowel humor bevatte als maatschappelijke discussiepunten.
Veel van zijn werk vond al zijn weg naar particuliere verzamelaars, bedrijfscollecties en musea. De kunstenaar was bijzonder geïnteresseerd in de vooringenomenheid waarmee mensen elkaar beoordelen. Hij zocht steeds de grenzen op van het menselijke morele besef, en vond zijn thematiek in oorlogen, misdaden en andere absurde situaties. De vele portretten van traumaslachtoffers of juist van misdadigers schilderde hij zo, dat er geen onderscheid tussen die twee te maken is.
 
Kerncollectie
Na zijn overlijden is er op verzoek van de familie gestart met het maken van een kerncollectie. Plaatsmaken heeft dit met een kleine commissie, bestaande uit Michiel Hennus, Liesbeth Brandt Corstius en Inge Pollet, verzorgd. Er is gekeken naar relevantie en samenhang binnen het oeuvre, zeggingskracht en of de kunstenaar het werk had gesigneerd. Gerritsen had namelijk de gewoonte om ook afgekeurde werken in zijn atelier te houden, omdat hij daar vaak later weer aan verder werkte.
 
Het was de uitdrukkelijke wens van de familie om de overgebleven werken op een goede plek onder te brengen. Ook dit deel van het traject is door Plaatsmaken uitgevoerd. Om te beginnen zijn de trouwe verzamelaars van het werk van Gerritsen benaderd voor een bezoek aan het atelier.
 
Schenkingen
Aan Museum Arnhem als grootste verzamelaar werd een passend aanbod gedaan met werken uit de ontbrekende periode in de collectie. Met het verwerven van o.a. het grote werk Engeland, London uit 2006, de familie F. uit 2011, en de complete serie Dictators (gemengde techniek op papier, 2008) heeft Museum Arnhem nu de meest complete en uitgebreide collectie Ad Gerritsen in Nederland.
 
Gemeentemuseum Den Haag verwierf o. a het schilderij the Mockingbird uit 1996, de tekening Gymnastiek uit 2009, en enkele oudere werken zoals een van de Siciliaanse mummies en een werk uit de serie Reproductie van de soort. Naar aanleiding van de schenking kondigt het museum bovendien een tentoonstelling van Ad Gerritsen aan in het najaar van 2018.
 
AKZO Nobel Art Foundation verwierf o.a. het grote werk Bonn, Petersburg, Kabul (2004) en een deel van de serie Gezichtseinder uit 2010 - kleine portretjes van jonge mensen met een opgeplakte mond die Gerritsen uit een tijdschrift knipte.
 
Behalve aan deze drie partijen is nog werk geschonken aan museum Zutphen en Twijnstra Gudde te Amersfoort.  Hiermee is de nalatenschap van Ad Gerritsen tot grote tevredenheid van de familie verzekerd van een mooi en grotendeels publiek onderdak.


Oogmerk | Ad GerritsenSolotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag
Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag
Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag
Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag
Solotentoonstelling Ad Gerritsen in Gemeente Museum Den Haag