Kunst op je kamer 2015

Dec 20 2015May 27 2016

In samenwerking met museum het Valkhof en museum CODA  ontwikkelt Plaatsmaken een nieuwe serie prenten voor kinderen. We vroegen zestien kunstenaars een werk aan te leveren dat in oplage kon worden gedrukt. Dit doen we naar aanleiding van een actueel thema; Vluchtelingen. De prenten zijn in de genoemde musea in december 2015 gepresenteerd in een tentoonstelling die alleen voor kinderen toegankelijk was. Bij de tentoonstelling is een kleurboek gemaakt, met outlines van alle prenten. Bovendien zijn er one minute filmpjes van kunstenaars over wat ze met hun prent willen vertellen. Na de presentaties in Apeldoorn en Nijmegen werd het project getoond in Rozet/ Arnhem, waar het voor iedereen te zien is tot en met 27 mei 2016.
 

Thematiek
Op dit moment heeft de wereld te maken met de grootste humanitaire crisis van deze tijd. Op tal van plekken zijn mensen op de vlucht. Ze worden opgevangen in naburige landen of wagen de gevaarlijke overtocht naar Europa. Door programma’s zoals het Jeugdjournaal dat dagelijks op scholen wordt getoond zien kinderen de beelden van mensen op de vlucht. Kinderen zijn nog niet belast met discussies uit de grote mensen wereld waarbinnen vluchtelingen- en asielbeleid veel tegenstellingen kent die door kinderen vaak als onbegrijpelijk worden ervaren.  Waarom mag niet iedereen die het moeilijk heeft bij ons komen wonen? We hebben toch genoeg om te delen? Hoofden afhakken gebeurde toch vroeger, toen er nog geen schietgeweren waren?  De impact van de beelden voor kinderen is anders en vraagt om uitleg die we niet altijd kunnen geven. Het is moeilijk uit te leggen aan kinderen dat wij in Europa de grenzen niet wagenwijd open zetten voor mensen die in levensbedreigende situaties leven.  Het onderwerp vraagt een andere benadering. Door beeldend kunstenaars te vragen rondom dit thema voor kinderen een werk te maken hopen wij handvaten te bieden om via de verbeelding kindergevoelens over dit onderwerp een plek te geven en met elkaar in gesprek te gaan.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Royal Talens Foundation, donateurs via Voor de Kunst, AKZO Art Foundation en Lex Lijsten.

Partners


Ada Dispa voor Kunst op je Kamer 2015

Anan Striker voor Kunst op je Kamer 2015

Daniel van der Veer voor Kunst op je Kamer 2015

David Bade voor Kunst op je Kamer 2015

Erik Matthijssen voor Kunst op je Kamer 2015

Harmen Liemburg voor Kunst op je Kamer

Louise te Poele voor Kunst op je Kamer 2015

Mirka Farabegoli voor Kunst op je Kamer 2015 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015
 Kunst op je kamer 2015