To Top
Plaatsmaken

Rosemin Hendriks
Huis Verwolde

Rosemin Hendriks Huis Verwolde

Het Kasteel

Tweehonderd jaar lang woonde de familie Van der Borch in huis Verwolde, dat uit 1776 stamt en zich nog in geheel originele staat bevindt. Het huis is gebouwd in een neoclassicistische stijl. In de Chinese kamer is het originele beschilderde behang prachtig gerestaureerd. Naast de pronkkamers op de bel-etage vinden we de geheel ingerichte (slaap-)kamers op de eerste etage, de originele bibliotheek, de kinderkamer en kamer van de gouvernante. In het onderhuis bevindt zich een reeks dienstvertrekken.

Adres: Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren
Openingstijden: april tot en met oktober: woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het huis is alleen met een rondleiding te bezichtigen om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Het benedenhuis is wel doorlopend te bezoeken.
Bereikbaarheid: via de A1, afrit 26 Holten/ Lochem
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/verwolde
 


 

De Kunstenaar

Rosemin Hendriks

Verschillende types
Rosemin Hendriks (1968) is bekend geworden door haar portretten in houtskool. Zij tekent meestal haar eigen hoofd, maar ziet deze tekeningen niet als zelfportretten. Je zou kunnen zeggen dat ze de verschillende types in zichzelf verkent en tekent. Tijdens het tekenproces, dat een vaste route kent langs onderdelen van haar gezicht, komen steevast andere onderwerpen aan de orde. Zo kan een wenkbrauw een ineengedraaid touw worden, een mond een rubberbootje. In een oog verschijnt een visje, een halslijn kent een meanderende loop. De vrouwen die zij tekent lijken afkomstig uit dezelfde familie, ze hebben overeenkomsten die je soms bij nichtjes ziet. Subtiel maar onmiskenbaar.
 
Eigenzinnige stamboom
De verschillende familiegeneraties van Huis Verwolde inspireerden Rosemin tot het verkennen van de mogelijkheid een portret te maken van één van de vroegere bewoners. Zij koos voor Line Barones Van den Borch- Voûte. Op basis van een prachtige foto uit 1927 tekende ze de barones in de haar kenmerkende stijl. Om het idee van een stamboom te benadrukken en daarmee het gegeven van Verwolde als echt familiehuis, koos Hendriks voor een verzameling tekeningen die in strak stramien worden opgehangen, met het portret van de barones als middelpunt. Om haar heen hangen onder andere een haas en een eend als aandenkens aan de jacht, die zo belangrijk was voor de familie. Voorts een ode aan het Pinetum in de tuin, dat door Line Barones van der Borch- Voûte werd ingericht, de raaf uit het familiewapen, en de dikke boom. De eigenzinnige stamboom is te zien rond de schouw in de logeerkamer.

Educatie

Bij het werk van Rosemin Hendriks in Huis Verwolde is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 
Zelfstandig familiebezoek
Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’ en het knipblad voor thuis. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 
Op bezoek met de klas
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Rosemin Hendriks. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 
Workshops voor volwassenen en kinderen
Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Kunstenaars & Kastelen