To Top
Plaatsmaken

Robbie Cornelissen
Kasteel Hernen

Robbie Cornelissen Kasteel Hernen

Het Kasteel

Kasteel Hernen kent een lange geschiedenis en was in handen van verschillende adellijke families. De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert uit 1247. Een eeuw later was de heerlijkheid in bezit van het geslacht Van Driel en van 1406 tot 1646 van de familie Van Wijhe. Daarna kwam het door vererving in eigendom van diverse Zuid-Nederlandse families. De laatste eigenaar was mevrouw A.M. Metelerkamp-Van Bronkhorst, geboren als jonkvrouw Den Tex. Zij schonk kasteel Hernen met de omringende tuin in 1940 aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het kasteel is tussen 1942-1957 grondig gerestaureerd. Eind jaren zestig van de vorige eeuw deed het kasteel dienst als filmlocatie voor de bekende tv-serie Floris.
 

Adres: Dorpsstraat 40 6616 AH Hernen
Openingstijden: april tot en met oktober: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Bereikbaarheid: A50 Arnhem - ’s-Hertogenbosch, op knooppunt Bankhoef A326 richting Nijmegen afslag Bergharen. Openbaar vervoer (niet in het weekend) vanaf treinstation Wijchen de buurtbus richting Batenburg.
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/hernen

De Kunstenaar

Robbie Cornelissen

In het werk van tekenaar Robbie Cornelissen (1954) raak je nooit uitgekeken. Met een ongeëvenaard gevoel voor detail tekent hij ruimtes en gebouwen. Hij draait zijn hand niet om voor enorme afmetingen. De perspectieven zijn soms even onnatuurlijk als spectaculair, met als gevolg dat je je in een andere wereld waant. Een andere keer lijken je lenzen niet goed te functioneren want dan is alles dubbel, of te kort, of te dichtbij. De voorkeur van de kunstenaar voor architectonische ruimtes vertaalt zich in een passionele ontdekking per potlood. De toeschouwer blijft niet zelden verbluft achter. De laatste jaren experimenteert de kunstenaar met het maken van films: in een opeenvolging van enorme hoeveelheden tekeningen komt de wereld van Cornelissen echt tot leven.

Animatie
Rond kasteel Hernen heeft nooit een veldslag plaatsgevonden. Maar je kunt je best voorstellen dat dat had kunnen gebeuren. Robbie Cornelissen maakte van honderden tekeningen een animatiefilm van deze denkbeeldige Slag om Hernen. Je ziet de ridders ten strijde trekken, de zwaarden worden getrokken, de paarden groeperen zich. De twee kampen verdelen zich en beginnen opnieuw. De vlag op het kasteel wappert. In een dramatisch hoogtepunt zie je dat alles een kringloop is, het bloed droogt op in de aarde, en nieuwe bomen groeien op de restanten van de veldslag. Alles heeft een begin en een einde, en vanuit het einde ontstaat weer een nieuw begin. De film is te zien op de grote zolder van het kasteel.

Educatie

Bij het werk van Robbie Cornelissen in Kasteel Hernen is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 
Zelfstandig familiebezoek
Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’ en het knipblad voor thuis. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 
Op bezoek met de klas

Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Robbie Cornelissen. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 
Workshops voor volwassenen en kinderen
Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Trailer the battle of Hernen


Kunstenaars & Kastelen