To Top
Plaatsmaken

Jan Broekstra
Huis Zypendaal

Jan Broekstra Huis Zypendaal

Het Kasteel

In de periode 1762-1764 is huis Zypendaal gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen, die er tot 1926 heeft gewoond. De interieurdecoratie van het huis stamt deels nog uit de achttiende eeuw, zoals de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. De hoofdverdieping is ingericht met onder meer objecten uit de oorspronkelijke inboedel, waaronder een collectie familieportretten van de familie Brantsen. Ook het legendarische 'Mannetje van de Zyp' is te zien, een beeldje van een jongen met een drinkkan.

Adres: Zijpendaalseweg 44, 6814 CL Arnhem
Openingstijden kunstwerk: april tot en met oktober: donderdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het huis is alleen met een rondleiding te bezichtigen op zondagen om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur
Bereikbaarheid: A12 vanuit Utrecht richting Oberhausen, afslag Arnhem-Centrum. Openbaar vervoer vanaf treinstation Arnhem Centraal, uitgang Sonsbeekzijde op twintig minuten wandelafstand.
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/zypendaal
 

De Kunstenaar

Jan Broekstra

Jan Broekstra (1964) bakt. Hij bakt porselein in zijn eigen oven. Hij bedenkt hedendaagse varianten van traditioneel servies, zoals theeservies. Broekstra maakt ook lampen of andere gebruiksvoorwerpen. Hij blaast glas in Tsjechië. Alles specifiek voor een plek of doel. De wijze waarop hij dit doet is echter zo uniek en autonoom, dat er geen sprake is van productie zoals je dat van een vormgever mag verwachten. Het zijn eerder kunstwerken waar je uit kunt drinken of bloemen in kunt zetten. Bij Broekstra is ieder stuk een stuk met een verhaal. Zoals de vazen die eigenlijk afkomstig zijn uit een enorme kroonluchter die hij eerder maakte. En om het plaatje compleet te maken: graag kookt hij erbij. Zodat je ook vanuit die hoek het verhaal kunt proeven.
 
Water
Jan Broekstra werd gegrepen door de belangrijke rol die het water speelt bij huis Zypendaal. Hij stelde zich voor hoe het zou zijn als je rechtstreeks uit de bron van de Jansbeek zou drinken. Die plastic flessen met bronwater in de winkel vindt hij aperte onzin.  Jan heeft een sterke voorkeur voor porselein, het drinkt fijner en is recyclebaar. Om aan deze gedachten recht te doen maakte hij in de nabijheid van het huis een follie, een bouwwerk dat met opzet zonder nut of bizar is, met allemaal porseleinen bekertjes erop. Die glazuurde hij met blauwe vlekken, als knipoog naar het Aziatische servies in huis Zypendaal. Bij de follie kun je een bekertje Zyp-bruis drinken, drinkwater uit de bron van Zypendaal. En hoe beeldschoon de bekertjes van porselein ook zijn, ze moeten echt blijven hangen voor de volgende dorstige passant.

Educatie

Bij het werk van Jan Broekstra in Huis Zypendaal is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 
Zelfstandig familiebezoek
Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’ en het knipblad voor thuis. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 
Op bezoek met de klas
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Jan Broekstra. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 
Workshops voor volwassenen
Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Kunstenaars & Kastelen