To Top
Plaatsmaken

Hans Wijninga
Kasteel Ammersoyen

Hans Wijninga Kasteel Ammersoyen

Het Kasteel

Naar voorbeeld van een door graaf Floris V (1254-1296) geïntroduceerd kasteeltype werd kasteel Ammersoyen rond 1300 gebouwd. Na een grote brand in 1590 was het kasteel meer dan een halve eeuw lang onbewoonbaar. Pas met het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648 begonnen de herstelwerkzaamheden. In het midden van de negentiende eeuw werd het interieur aangepast in neogotische stijl. In 1873 werd het kasteel verkocht aan de katholieke parochie en gebruikt als klooster. In 1944-1945 liep het kasteel zware oorlogsschade op. De restauratie hiervan begon in 1959. In 1975 werd de restauratie afgerond en kon het publiek het schitterende kasteel voor het eerst bewonderen.

Adres: Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden
Openingstijden: april tot en met oktober: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Bereikbaarheid: A2, afslag 19 Ammerzoden
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/ammersoyen
 

De Kunstenaar

Hans Wijninga

Ambrotypes
Hans Wijninga (1965) heeft de techniek van de ambrotypes helemaal voor zichzelf geperfectioneerd. Hij maakt ter plaatse een foto en ontwikkelt die in zijn compacte doka. Door zijn lens komt er een melancholieke zweem over de dingen, het ademt naar vroeger en de dingen die toen nog niet vanzelfsprekend waren. Als Hans Wijninga een vertaling maakt in dit digitale tijdperk, is het een vreemde omkering van tijd. Je kijkt er anders naar de locatie door, plotseling leeft vroeger weer.

Scanner
Hans Wijninga wilde gebruik maken van hedendaagse technieken om het kasteel in kaart te brengen, net zoals baron de Woëlmont destijds deed. Hij scande het kasteel met een 3d scanner en kon op die manier op unieke wijze door muren heen kijken. Uit de enorme hoeveelheid data die dit scannen opleverde koos de kunstenaar een aantal representatieve beelden. Deze printte hij uit en hing ze op specifieke plekken in het kasteel. Zo krijgt de fotografie van de laatste baron van Ammersoyen een echo in het heden.

 

Educatie

Bij het werk van Hans Wijninga in Kasteel Ammersoyen is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 
Zelfstandig familiebezoek
Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’. Deze staat boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 
Op bezoek met de klas
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Hans Wijninga. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 
Workshops voor volwassenen en kinderen
Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Kunstenaars & Kastelen