To Top
Plaatsmaken

Erik Odijk
Kasteel Doorwerth

Erik Odijk Kasteel Doorwerth

Het Kasteel

De oorsprong van kasteel Doorwerth ligt in de dertiende eeuw. Het oudste gedeelte uit ongeveer 1280 bestond uit een rechthoekige woontoren of zaalburcht. In de loop van de vijftiende eeuw werd het complex vergroot, waardoor vier vleugels rond een binnenplein kwamen te staan. In de daaropvolgende eeuwen hebben diverse adellijke families het kasteel bewoond. In het midden van de negentiende eeuw werd het gebouw hersteld en werden er enkele vertrekken in neogotische stijl ingericht. De verwoestingen van de Slag om Arnhem in 1944 maakten van het kasteel een totale ruïne. Pas in de jaren vijftig kwam de restauratie op gang en deze duurde tot 1983. Kasteel Doorwerth met zijn voorburcht heeft sindsdien zijn indrukwekkende oude glorie weer terug, op de plek waar de Rijn en de Veluwe samenkomen.

Adres: Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth
Openingstijden: het hele jaar door op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Bereikbaarheid: A50 en A12. Parkeren is gratis. Openbaar vervoer vanaf treinstation Arnhem Centraal per bus. Vanaf bushalte Winkelcentrum de Weerd in Doorwerth of bushalte Heveadorp Veerweg is het ongeveer een kwartier lopen.
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/doorwerth
 


 

De Kunstenaar

Erik Odijk

Tekenen naar de natuur

De omgeving van Kasteel Doorwerth kent een lange traditie in het ‘en plein air’ schilderen en tekenen naar de natuur. De prachtige bossen met hun atmosferische, steeds wisselende kleuren gedurende de verschillende seizoenen oefenden sinds halverwege de negentiende eeuw een sterke aantrekkingskracht uit op kunstenaars als Bilders en Théophile de Bock. Met de oprichting van de kunstenaarsvereniging Pictura Veluvensis in 1902 werd een bredere aandacht voor deze manier van werken gewaarborgd. Er werden regelmatig exposities gehouden en de samenwerking tussen kunstenaars uit de omringende dorpen werd gestimuleerd. De vereniging werd in 1935 opgeheven. In de collectie van Museum Veluwezoom is een groot aantal werken opgenomen van leden van Pictura Veluvensis, die zij gedurende het jaar in wisselende tentoonstellingen laat zien in Kasteel Doorwerth.
 

Monument

Erik Odijk (1959) is bekend geworden door zijn enorme landschapstekeningen. Hij werkt naar fotografie in zijn atelier en op locatie. Voor het project Een Zacht Geruis wilde de kunstenaar een landschapstuin aanleggen in de nabijheid van het kasteel. In deze tuin wilde hij de geschiedenis van het kasteel, waarin de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelt, een monument geven door bepaalde bloemen en planten te kiezen die daarmee verband houden. Toen dat praktisch niet haalbaar bleek, is Odijk overgestapt naar het tekenen van dit denkbeeldige landschap. Behalve de link met de landschapsschilders, is er de verwijzing naar tuin- en landschapsontwerpcultuur.
 

Muurtekening in Kasteel Doorwerth

Het landschap van Erik Odijk, met de titel ‘Oog in Oog’,  heeft als inhoudelijke basis het concept STRIJD, richting een uitzichtloze strategische vergissing en een mogelijk antwoord hierop in de verbeelding in de vorm van een landschap.  Een plaats voor betekenissen gelinkt met de tradities van het kasteel, het wapengekletter door de eeuwen heen, de jacht en het conserveren van de dood. De reeds bestaande ontwerptekeningen worden In Situ uitgevoerd in het kasteel. Deze tekeningen zullen worden uitgebreid met aanvullende ontwerpen die de link tonen met de tradities in de tuin- en landschapsontwerpcultuur. Een vlinderperspectief en ruimtelijk geometrisch perspectief kunnen dan toevoegingen zijn. In extra subtekeningen, woord en tekstverklaringen (mindmapping), zien we bloemen- en plantdetails, materiaaldetails, volumes, schaalaanduidingen en berekeningen. Inhoud en beeld schuiven in elkaar tot een tekening.

Educatie

Bij het werk van Erik Odijk in Kasteel Doorwerth is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 

Zelfstandig familiebezoek

Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’. Deze staat boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 

Op bezoek met de klas

Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Erik Odijk. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 

Workshops voor volwassenen en kinderen

Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Kunstenaars & Kastelen