To Top
Plaatsmaken

Aline Eras
Kasteel Rosendael

Aline Eras Kasteel Rosendael

Het Kasteel

Al sinds de middeleeuwen stond er een kasteel op de plek van het huidige bouwwerk. Daarvan is alleen de grote ronde toren nog over. De rest van kasteel Rosendael is van latere datum. In 1616 werd er een nieuw huis bijgebouwd, dat aan het begin van de achttiende eeuw werd aangepast. Al in de zeventiende eeuw had kasteel Rosendael een verfijnde en vermaarde tuinaanleg. Door de ligging op de stuwwal kon er gebruik worden gemaakt van natuurlijk verval en stromend water. Zo legde men in formele stijl vijvers, watervallen en fonteinen aan. Vanaf 1721 werd het park verfraaid met kunstwerken, zoals de schelpengalerij, de theekoepel en de ‘bedriegertjes’. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het kasteel gerestaureerd. Er zijn veel oorspronkelijke interieuronderdelen bewaard gebleven, naast de collectie familieportretten.

Adres: Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal  (GLD)
Openingstijden: april tot en met oktober: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Uitsluitend met een rondleiding te bezoeken.
Bereikbaarheid: A12 Utrecht - Oberhausen, afslag Arnhem-Noord, richting Velp / Rozendaal. Openbaar vervoer vanaf treinstation Arnhem Centraal met bus 8. Halte Kerklaan ligt op ruim vijf minuten lopen van het kasteel.
Meer info: voor entreeprijzen (Museumkaart is geldig), extra openingstijden, rondleidingen, voorzieningen en andere praktische zaken kijk op: www.glk.nl/roosendael
 

De Kunstenaar

Aline Eras

Schelpenverzameling
Aline Eras (1980) verzamelt graag dingen uit de natuur. Zo houdt ze erg van dode insecten, mossen, stenen en schelpen. Ze gebruikt deze als basis voor haar tekeningen. Vaak verzint ze al tekenend zelf een variant op een species. Deze gemuteerde levensvormen worden weer gerangschikt naar soort en ingezet voor stillevens. De wonderlijke verzameling schelpen die de kunstenaar aantrof op zolder van Kasteel Rosendael waren aanleiding voor een hele nieuwe serie tekeningen. Deze schelpenverzameling is afkomstig van de douane, die ze in beslag heeft genomen. Ze worden gebruikt voor restauratie van de schelpengalerij. Aline Eras kreeg van Geldersch Landschap en Kasteelen de volledige vrijheid om met deze schelpen en koralen stillevens te maken in combinatie met haar tekeningen.

Rode draad
De interventies door de kunstenaar in het weelderige interieur beginnen in de eerste salon. Hier plaatste zij een stilleven op de schouw, waar normaal familiefotootjes te zien zijn. In de tweede salon richtte zij een werkhoekje in op het oude bureautje. Waar je een schrijfplekje zou verwachten is er nu een tekenplekje met de inspiratie van schelpen binnen handbereik. De eetkamer werd spectaculair getransformeerd tot een denkbeeldige overvloedige dis, met ook hier schelpen als hoofdmaaltijd. In de bibliotheek worden in een vitrine tekeningen getoond, en in de blauwe slaapkamer staan voor het raam met uitzicht op de schelpengalerij eveneens twee vitrines. Hierin weer een combinatie van tekeningen en inspiratiebronnen. De ingreep van de kunstenaar eindigt in de keuken, waar de ‘maaltijd’ voor de eetkamer is bereid. Door de schelpen als rode draad in te zetten wordt een parallel verhaal verteld over het kasteel en de bewoners. De bezoeker ervaart dat inspiratiebronnen kunnen leiden tot een andere beleving van, en een andere blik op het kasteel. Niet alle verhalen kunnen immers met woorden worden verteld.
 

Educatie

Bij het werk van Aline Eras in Kasteel Rosendael is een uitgebreid educatief  programma ontwikkeld door Museum Arnhem.
 
Zelfstandig familiebezoek
Kom je als familie het kasteel bezoeken? Download gratis de kunstkijkkaart ‘Met andere ogen’ en het knipblad voor thuis. Deze staan boordevol leuke opdrachten die jong en oud uitdagen om nog beter te kijken. Samen beleef je zo op een speelse manier de unieke combinatie tussen erfgoed en hedendaagse kunst. De kunstkijkkaarten en knipbladen zijn ook te vinden in de glossy. Deze is te koop bij de balie van het kasteel.
 
Op bezoek met de klas
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs is een speciaal programma ontwikkeld waarin alle informatie en de kunstkijkkaarten ‘Met andere ogen’ zijn gebundeld. Dit is gratis te downloaden. Als leerkracht kunt u zo in de klas zowel voor als na het bezoek aan de slag met het kunstproject. Bij de aanvraag van uw bezoek kunt u aangeven dat u tijdens de rondleiding speciale aandacht wilt voor de kunstwerken van Aline Eras. Neem hiervoor contact op met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.
 
Workshops voor volwassenen en kinderen
Voor zowel volwassenen en kinderen worden inspirerende workshops georganiseerd. Na eerst het werk van de kunstenaar bekeken te hebben, worden deelnemers uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en data. Let op: dit geldt niet voor elke locatie.
 
Bij ieder kasteel zijn rondleiders opgeleid voor Een zacht geruis. Bent u geïnteresseerd in een kasteelrondleiding waarin ook aandacht wordt besteed aan dit kunstproject? Neem contact op het met het kasteel en vraag naar de mogelijkheden.

Kunstenaars & Kastelen