To Top
Plaatsmaken

een zacht geruis
7 kunstenaars - 7 Gelderse kastelen

20 april t/m 31 oktober 2018

Productiehuis Plaatsmaken initieert in bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem het kunstproject een zacht geruis. Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan, in bezit van GLK, zijn opengesteld voor publiek. Elk van deze kastelen wordt gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. 

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

Fietsknooppuntenroute langs zeven kastelen

Er is een route gemaakt langs de zeven kastelen, zodat je alle tentoonstellingen kunt zien. Daar maak je heel eenvoudig een fietsvakantie van. Download hier de route:

Glossy een zacht geruis

Beeldende kunst meets erfgoed! Lees alles over het kunstproject ‘een zacht geruis’ in deze fijne glossy. Waarom hoort kunst in kastelen? Hoeveel schelpen liggen er op de zolder van kasteel Rosendael? Wist je trouwens dat bij ieder kunstwerk opdrachten voor kinderen zijn gemaakt? Ga wandelen in de bossen rond de kastelen, maak de favoriete recepten van de kasteelvrouwen, knip een flipboekje! Oude verhalen waren nog nooit zó 2018.
De glossy kost 5,50 euro en is te koop in de kasteelwinkels of te bestellen door een mail te sturen aan: info@plaatsmaken.nl
 

Educatie

Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject een uitgebreid educatieprogramma. Het aanbod bestaat uit kijkbladen, workshops en een programma voor primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven. Kijk voor het precieze aanbod per locatie bij het kasteel dat je graag wilt bezoeken.

Partners

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: Mondriaanfonds, provincie Gelderland, Fonds 21, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds.

Geldersch Landschap & Kasteelen

Museum Arnhem