To Top
Plaatsmaken

een zacht geruis
7 kunstenaars - 7 Gelderse kastelen

20 april t/m 31 oktober 2018

Productiehuis Plaatsmaken initieert in bijzondere samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem het kunstproject een zacht geruis. Gelderland kent veel kastelen en landhuizen. Zeven daarvan, in bezit van GLK, zijn opengesteld voor publiek. Elk van deze kastelen wordt gekoppeld aan een hedendaagse kunstenaar, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. 

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert. Op ieder kasteel gaat de zorgvuldig voor dat kasteel of landhuis uitgekozen kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

Met dit project wil Plaatsmaken de verbinding leggen tussen oud en nieuw, een nieuw publiek bereiken, en vooral op een bijzondere wijze hedendaagse beeldende kunst met erfgoed en tradities verbinden en onder de aandacht brengen. Het project wordt tegelijkertijd op zeven kastelen gepresenteerd en vergezeld door een publicatie en een educatief randprogramma, dat door Museum Arnhem wordt verzorgd.

Educatie

Museum Arnhem ontwikkelde voor dit bijzondere kunstproject een uitgebreid educatieprogramma. Het aanbod bestaat uit kijkbladen, workshops en een programma voor primair onderwijs. Ook zijn er in elk kasteel vrijwilligers opgeleid die tijdens een rondleiding speciale aandacht aan de kunstwerken van Een zacht geruis geven. Kijk voor het precieze aanbod per locatie bij het kasteel dat je graag wilt bezoeken.

Partners

Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: Mondriaanfonds, provincie Gelderland, Fonds 21, Cultuurfonds Bank Nederlandse Gemeenten, gemeente Arnhem, gemeente Wijchen, gemeente Lochem, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Stimuleringsfonds.

Geldersch Landschap & Kasteelen

Museum Arnhem